GDT – Mc Donalds a Vic

Benvolgut senyor alcalde de l’Ajuntament de Vic,

Assabentats, a través de mitjans de comunicació, que la cadena McDonald’s s’ha plantejat l’obertura d’un establiment en el terme municipal de la ciutat Vic que vostè presideix, el GRUP DE DEFENSA DEL TER veu amb preocupació aquesta possibilitat, per la qual exposa que aquesta empresa,

-Allà on s’estableix, genera tones de residus que no paga ningú ni es poden amagar a cap raconada. I en general que educa a la generació de residus total, mentre la societat s’esforça en la seva reducció.

-Que el tipus d’agricultura i ramaderia que implica i necessita, es carrega milers de llocs de treball de pagesos que gestionen els nostres boscos, els nostres turons i el nostre paisatge.

-Que les hamburgueses que comercialitza han estat, durant molt de temps, lliure importació de vaques americanes hormonades, mentre els productes europeus a EEUU tenien aranzels del 100%.

-Que les vaques alienígenes dels seus plats, no mengen herba ni veuen el sol. Confinades en camps de concentració, les seves vaques manipulades, s’alimenten d’una mescla depurada d’hormones, drogues, tranquil·litzants i farines animals elaborades a base de soja dels països pobres. Aquests monstres genètics són carn de tortura, condemnada a practicar el canibalisme més barat.

-Que el públic al qui va especialment dirigit aquest aglomerat de proveta -l’hamburguesa Mac- , és un dels grups de població amb menys poder adquisitiu i menys exigència dietètica.

-Que l’establiment d’una empresa d’aquest estil a la nostra comarca és un clar exemple de la importació del model d’alimentació i la cultura nord-americana més nefasta, que no suposa cap benefici pels nostres hàbits alimentaris. La cultura alimentària d’Osona, inclosa a la cultura mediterrània, ens aporta riquesa gastronòmica, diversitat ecològica i equilibri nutricional.

-Que per posar a la taula l’oferta mensual, es fa imprescindible la posada en marxa d’una maquinària energètica de la qual l’establiment no paga la seva factura. El benefici és per en Mac. Els costos en canvi, pel planeta i el futur.

– Mac necessita més carreteres i autopistes. Devorar més territori per traginar la seva maquinària.

– Mac necessita que les terres fèrtils del 3r món passin a ser l’horta de les hamburgueses i les postres dels països rics.

– Mac necessita cremar més petroli per escampar i embolcallar els seus productes potiners arreu del món.

– Que des de la Cimera de Rio, passant per Johanesburg, i llegint les Agendes 21 signades per bon nombre d’ajuntaments i administracions, s’ha de donar prioritat a les activitats que resultin sostenibles, i s’ha d’obstaculitzar les que resultin insostenibles.

– Que la internalització de costos ambientals és una premissa fonamental de la democràcia ambiental.

– Que la producció propera als consumidors garanteix qualitat i estalvia el consum de grans quantitats d’energia fòssil. El transport és l’activitat que ha incrementat amb més percentatge la seva contribució a l’escalfament del planeta’

Els arguments són múltiples, de pes i concrets, i es troben avalats per sectors cada cop més nombrosos d’economistes, de científics, d’estadistes i de col.lectius independents. La llista d’argumentacions que relacionem -entre d’altres que sens dubte s’hi poden afegir, però sobretot de salut pública, ambientals i laborals-, sostenen qualsevol posició de fermesa davant d’un tribunal, i per tant animem al seu ajuntament a prendre un paper actiu, per arribar a un nou ordre mundial més equilibrat i més just..

Per tot això exposat SOL·LICITEM,

Que deneguin qualsevol permís a l’empresa McDonald’s per establir-se al seu terme municipal.Restem a la seva disposició.

Manlleu, 1 d’octubre de 2002

Rafael Garrido,
President del GRUP DE DEFENSA DEL TER