Dolors Catalan – 10.000 pisos a Vic? Per què i per a qui

No hi trobo cap altra resposta que per a l’especulació i l’afany de créixer sense sentit. I per a qui?, doncs per l’enriquiment d’uns pocs. Però, a la gent del carrer, la majoria, ens fan falta de debò?
Hi ha manca de pisos ara? Més aviat hi ha força habitatges buits a l’espera de la pujada de preu per fer “caler” fàcil, mentre molta gent no pot comprar-los, excepte si s’hipoteca de per vida. I això es soluciona amb més pisos? No té cap sentit.
Per altra banda, tampoc veig que les famílies osonenques estiguem augmentant el nombre de fills de manera que justifiqui aquest exagerat increment.
Per tant, si no els necessitem, per què els volem? Ens aportaran alguna cosa positiva d’interès general?.
Primer caldrà omplir els pisos. Haurà de ser amb gent de fora de la comarca, de fet això ja és una realitat avui: un 40 % dels de Can Colomer ja han estat adquirits per persones del Vallès o cinturó de Barcelona. Però, on treballarà tota aquesta gent? Construir pisos és molt més senzill que crear llocs de treball. Seguiran treballant on ho fan ara, s’hauran de desplaçar. O sigui, la C-17 col·lapsada, més carrils, més carreteres, més ocupació sense sentit del territori. Per què, és clar, per carreteres sempre hi ha diner, però per desdoblar la via del tren o per potenciar realment el transport públic només hi ha promeses. Som-hi, a cremar més petroli i a consumir temps amb les mans al volant. Que trist!
I, tot el que necessitarà aquesta gent, d’on ho traurem? Aigua neta, depuració d’aigua bruta, tractament de residus,… Algú ha pensat també en els serveis necessaris: sanitaris, socials, escoles, centres cívics, biblioteques, espais verds i d’esbarjo,… Es faran? D’on sortiran els diners per fer-ho?.
Ho sento però per més que m’esforço no veig cap avantatge en aquest creixement i s? molts inconvenients, i a més a més no ens fan cap falta. Quin contrasentit! Podrem ser més, això sí, però viurem força pitjor.
Potser oblidem que la missió del sòl no es el de ser ocupat i construït. No hauria de ser més aviat al revés, que s’hagués de justificar molt i molt bé la necessitat de qualsevol ocupació de sòl?
I dues coses per acabar.
Els que es faran rics amb tota aquesta especulació potser tindran l’aixopluc de les lleis i les administracions, però no el de l’ètica.
D’altra banda, a la gent del carrer: volem convertir Osona en un altre Vallès? Ple de polígons, carreteres, fums,… Jo, per si no ho aturem, aniré demanat als companys del Ripollès que em vagin fent un piset que potser em canvio de comarca.

Dolors Catalan
Membre del Grup de Defensa del Ter