Endavant el judici de Covit i Vem

SEGUEIX ENDAVANT EL JUDICI ALS RESPONSABLES DE COVIT I DE VEM

L’Audiència Provincial de Barcelona ha ordenat recentment que es continuï el judici penal contra els responsables de COVIT i de VEM de Tapas Metálicas, de Torelló, després que la defensa d’aquests maniobres de nou per intentar d’evitar el judici als responsables, presentant un recurs on demanava una altra vegada el sobreseïment.

Els fets es remunten a l’any 2000 quan es va descobrir, partint d’analítiques a la xarxa d’aigües de Torelló, que hi havia una important contaminació per dissolvents industrials al subsòl del poble. Després d’una llarga i costosa investigació, els Mossos d’Esquadra van determinar que el presumpte origen de l’abocament eren les empreses esmentades. Els productes detectats, percloretilè i tricloretilè, eren usats habitualment com a desengreixants en les indústries metal·lúrgiques.

Encara actualment s’està treballant per intentar depurar les aigües del subsòl i extreure’n tot el contaminant, però es preveu que la descontaminació requerirà desenes d’anys, ja que els contaminants detectats són de molt difícil extracció.

Des de fa diversos anys el Grup de Defensa del Ter està impulsant aquest procediment, per tal d’aconseguir que els qui haguessin causat els abocaments siguin jutjats i s’aclareixi l’abast de les responsabilitats de cadascú.

Per tant, tot i lamentar l’enorme lentitud en jutjar els fets, des el GDT valorem molt positivament que finalment s’hagi decidit, de nou, que el judici ha de continuar endavant, i esperem que ben aviat es pugui determinar legalment quins foren els responsables d’uns fets tan lamentables i perillosos.

GRUP DE DEFENSA DEL TER

Enllaç a la notícia apareguda a  La Directa