Nota de premsa sobre el POUM de Vic

PER UN NOU CONCEPTE DE LA PLANIFICACIÓ URBANÍSTICA

Aquesta setmana el Grup de Defensa del Ter ha presentat més d’una vintena d’al·legacions al POUM de Vic. Així mateix el GDT prepara un acte reivindicatiu que es portarà a terme el proper divendres 22 de maig a les 8 del vespre al Parc de Can Forcada de Vic, parc on el POUM hi preveu edificar un bloc de 6 plantes i un vial.

A més de les al·legacions específiques, el GDT vol impulsar una reflexió sobre com hauria de ser una eina de planificació urbanística que estigui realment al servei dels ciutadans de Vic.

Així doncs, el Grup de Defensa del Ter manifesta que la normativa urbanística ha de servir, abans que res, per afavorir la millora de la qualitat de vida del conjunt dels ciutadans. No hi pot haver cap dret particular, relacionat amb les expectatives de negoci o d’edificació, que prevalgui sobre l’interés general de la ciutadania. Cal garantir, amb la màxima seguretat jurídica, que cap interés especulatiu passarà per davant de l’anhel comú de millorar dita qualitat.

El GDT reclama que es mantingui Vic com a una ciutat que és, i que vol continuar essent, feta a la mesura humana; que no desitja transformar-se, ni en una ciutat dormitori de l’àrea metropolitana, ni en una conurbació col·lapsada, que tendeixi a la degradació.

Es proposa un model de ciutat que resulti essencialment sostenible, potenciant un ús molt més intensiu del transport públic i dels vehicles no contaminants, facilitant també els desplaçaments a peu, tot impedint que els vehicles privats s’apoderin de la major part dels carrers, places i parcs.

En una ciutat a la mesura humana no hi hauria d’haver cabuda per a uns eixos urbans concebuts amb una densitat d’edificació inusitada, amb edificis de més de 14 plantes en alguns indrets. Res no justifica els excessos d’edificabilitat en punts determinats de la ciutat, sense alliberar espais en les zones adjacents. Elevar les altures de l’edificació sense preveure les degudes cessions d’espais públics és cedir gratuïtament als interessos privats, en detriment dels interessos generals dels ciutadans.

Els parcs urbans tenen una funció primordial. No es pot entendre els parcs com una simple reserva de sòl edificable, ni com un espai apte per ser devorat pels interessos especulatius. Alguns d’aquests parcs, com el de Can Forcada, han estat catalogats per la seva rellevància natural i patrimonial. No hi ha cap motiu que justifiqui la seva destrucció, ni les retallades d’espai, ni cap altra agressió incomprensible, com la que s’hi està planificant amb la construcció d’un bloc de 6 pisos i un vial dins el seu perímetre. Aquest no pot ser un espai apte pel mercadeig d’aprofitaments, senzillament perquè la seva funció és, justament, la de donar servei a l’interés comú de la ciutadania.

Cal respectar també indrets emblemàtics que ens poden amagar tresors històrics encara desconeguts, com el Puig dels Jueus. La gestió correcta dels parcs passa per potenciar-ne l’ús, fent-los més accessibles a peu i en bicicleta. L’eix viari que està previst que rodegi i travessi el Parc del Puig dels Jueus no és més que una forma d’aïllar-lo, laminar-lo i degradar-lo greument.

Vic no necessita més habitatges. El parc d’habitatges buits, en el moment actual, és immens. En conseqüència, la previsió de nous espais urbans destinats a l’habitatge ens porta a una inadequada i molt ineficient gestió del parc existent. L’ús especulatiu dels habitatges buits és profundament contrari a l’interès de la ciutadania i hauria de ser minimitzat mitjançant polítiques fiscals adequades, utilitzant els instruments legals previstos per tal de fer front a aquestes situacions anòmales.

El fet de viure tots nosaltres en un planeta on els recursos són limitats ens hauria de fer assumir majors responsabilitats en la gesti? d’aquests recursos, i aquesta actitud responsable comporta una filosofia diferent a l’hora de dur a terme la planificació urbanística. El repte és de tots i resulta inajornable. L’Ajuntament de Vic té ara una gran oportunitat per a donar resposta a aquest repte.

En breu podreu consultar el text complet de les al·legacions del GDT a www.gdter.org

GRUP DE DEFENSA DEL TER, 13 de maig de 2009

Per a més informació adreceu-vos a:

Jesús Soler: 669.349.650
Toni Iborra: 646.662.987