Trobades pel Decreixement a arreu

Benvolguts/des,

tenim el plaer d’invitar-vos a la Trobada pel Decreixement a Osona que realitzarem el proper cap de setmana del 17 i 18 d’octubre. La Trobada està emmarcada dins les Trobades per a la Cooperació Local que organitzem el conjunt del moviment pel Decreixement a diferents territoris de Catalunya, País Valencià i Mallorca (http://decreixement.net/trobades). Aquesta trobada servirà per crear un espai d’encontre, participatiu, de debat, reflexió i proposició per a les persones que vivim a la comarca d’Osona o a les proximitats. Volem que la Trobada sigui el punt d’origen a partir del qual podem iniciar projectes transformadors conjuntament o reforçar els ja existents.

Treballarem temes de cabdal importància per a l’esdevenir de la nostra societat i del planeta, des de la perspectiva de la quotidianitat. Posarem l’èmfasi en aquelles accions que podem realitzar cadascú de nosaltres en el nostre dia a dia, unes des de la individualitat, altres des de l’acció col·lectiva.

Les temàtiques que tractarem són les que descrivim a continuació:

*Alimentació: ens trobem davant un sistema alimentari controlat per les grans empreses transnacionals, que controlen des de les llavors que sembrem fins als aliments que ens arriben al plat. Potenciem els circuits curts, les relacions directes entre la pagesia local i les consumidores, reforcem el paper de les cooperatives de consum agroecològic. Canviem la nostra posició de consumidores passives i convertim-nos alhora en pageses, creem horts comunitaris agroecològics i autogestionats, tornem a treballar terres abandonades, recuperem llavors tradicionals, en definitiva, avancem cap a una veritable sobirania alimentària.

*Habitatge: cal un replantejament del concepte d’habitatge, així com de les formes per poder-hi accedir. Ens trobem davant la paradoxa que gran part de la societat no podem disposar d’un habitatge digne, mentre existeixen a la nostra comarca milers d’habitatges urbans, així com centenars de masies deshabitades. Cerquem fórmules alternatives i imaginatives per accedir-hi: masoveria urbana, cooperatives d’habitatge en cessió d’ús, rehabilitació de masies i nuclis abandonats, etc.

*Economia i treball: volem cercar alternatives al sistema financer i al concepte de treball actual. Tenim diverses propostes sobre la taula com les xarxes d’intercanvi i les monedes socials. Necessitem crear una economia alternativa que ens permeti cobrir les necessitats bàsiques per poder viure millor.

*Energia: ja és hora de fer front als reptes energètics que tenim plantejats. L’actual model energètic té unes conseqüències socioambientals que ja estem patint (canvi climàtic, contaminació). Mostrarem alternatives i compartirem coneixements per millorar la nostra qualitat de vida generant un menor impacte socioambiental i guanyant un major nivell d’autosuficiència.

*Educació: necessitem un canvi en el model educatiu si volem aconseguir canvis reals en la nostra societat. Per això, proposem posar en pràctica espais educatius que fomentin valors com la cooperació, la solidaritat i la llibertat responsable, on la mainada aprengui a gestionar les seves vides de manera autònoma i participativa. De la mateixa forma, totes nosaltres necessitem espais per compartir coneixements. Els Grups d’Autoaprenentatge Col.lectiu són una manera d’entendre l’aprenentatge més participativa. Grups de persones que ens unim per aprendre les unes de les altres, sense necessitat de professores.

*Salut: la salut depèn de la satisfacció de les nostres necessitats: afectives, sanitàries, alimentàries, socials i culturals. És un procés dinàmic i holístic que inclou tant els processos de malaltia com la seva mancança. En les darreres dècades hem deixat la salut en mans de la indústria farmacèutica. Proposem l’autogestió de la pròpia salut, començant per conèixer i comprendre el nostre cos i ment. Compartim aquesta experiència per ajudar-nos mútuament.

En breu us farem arribar un petit dossier introductori de les temàtiques que treballarem a la Trobada d’Osona. Esperem que us interessi la nostra proposta, que volem que també sigui la vostra.

Per a la participació a la Trobada pel Decreixement a Osona podeu enviar-nos un correu a:
osona@decreixement.net
(la inscripció no és obligatòria, però si ens és de molta ajuda per poder millorar la preparació de la trobada)

Atentament,

Grup pel Decreixement a Osona

http://decreixement.net/osona
osona@decreixement.net