Continua el contenciós d’Endesa i els telecontrols

Per tal d’assolir els compromisos europeus de la normativa Marc de l’Aigua, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) obliga a les empreses explotadores de rescloses amb concessions d’aigua (amb la qual generen energia hidroelèctrica per vendre-la, i que són les que ens deixen els rius eixuts) a instal·lar diversos mecanismes de telecontrol per comprovar el compliment i no abús de les concessions. Per tal d’assolir el bon estat ecològic dels rius, objectiu final de la Normativa Marc de l’Aigua, és prioritari complir amb els cabals mínims de manteniment per damunt dels interessos econòmics dels particulars.

Tot i així algunes empreses, com Endesa, han interposat un recurs administratiu contra l’acord que els obliga ha instal·lar aquests mecanismes i seguir lliures de control. En aquest context, el GDT es va presentar com a part interessada al contenciós i les nostres al·legacions van ser acceptades, obligant a Endesa al compliment de l’acord fins a la resolució del recurs.
Actualment, es continua apretant al jutjat del contenciós per deixar sense efecte els arguments de baixa rendibilitat que inicialment al·legava l’empresa per no instal·lar els telecontrols. Es vol obligar a l’empresa a que faciliti les quantitats d’energia produïda per les centrals afectades i l’abast econòmic de la facturació en les centrals titularitat d’Endesa. De moment, l’empresa s’està resistint a presentar aquestes dades, per considerar-les no rellevants, i està que trina!