Fuita de lixiviats a Fervosa

Nota de premsa:

FUITA DE LIXIVIATS A FERVOSA

Aquest matí el Grup de Defensa del Ter ha avisat a la premsa i a les autoritats per donar a conèixer una fuita de lixiviats procedent de la planta de tractament de residus orgànics Fertilitizants Voltregà SA. Més coneguda com a FERVOSA i situada a la zona del pla de l’aire al municipi de Manlleu. Aquest vessament es ve produint de forma continuada com a mínim des del dimarts al migdia, segons han confirmat veïns del municipi de Manlleu amb diferents imatges i ha anat formant un corriol paral·lel als camps adjacents i que pot haver arribat fins a la riera del Poquí i finalment al riu Ter.

Externament la fuita de lixiviats té l’aspecte d’un brollador de font amb un raig continuat i molt abundant, situat just a sota una nova conducció de formigó en un lateral de la planta.

Un cop alertades les autoritats s’han presentat allà mateix treballadors i membres de la gerència de l’empresa FERVOSA així com la policia local, els agents forestals i un inspector de l’Agència Catalana de l’Aigua. Aquest últim ha pres mostres del la fuita de lixiviats i les farà analitzar per determinar la gravetat dels fets i si es correspon exigir responsabilitats. Així mateix, el Grup de Defensa del Ter esperarà a obtenir també els resultats d’aquestes analítiques per actuar en conseqüència.

A última hora del matí, un cop inspeccionada la fuita i s’han pres les mostres corresponents la mateixa empresa ha fet els possibles per controlar la fuita i per evitar que els lixiviats continuessin fluint.

Val la pena recorda que FERVOSA encara té un litigi obert amb l’ajuntament, el mateix GDT i una sèrie de veïns relacionat amb la llicència d’activitat de la planta i el volum i proporcions de les fraccions orgàniques tractades que han ocasionat llargs episodis de fortes pudors.

Atentament,

Grup de Defensa del Ter