Manifest Per una Plana Viva: Terra, no polígons!

La present i caòtica realitat en forma de crisi, atur, especulació, endeutament i corrupció té com a origen l’injust i caducat model de creixement establert i avalat per tota mena d’institucions governamentals, econòmiques, polítiques i socials. Aquest model ha permès l’enriquiment d’uns pocs i l’empobriment de molts, ocasionant un important desordre urbanístic, paisatgístic i de mobilitat poblacional.

Pel que fa a casa nostra, Osona, la que ja podem anomenar com l’era del ciment ens ha deixat, de moment, disset mil pisos buits, polígons semideserts i carreteres a dojo.

Malgrat aix?, la inèrcia és la de seguir pel mateix camí del desencert, de l’excés i del creixement voraç. L’últim invent al respecte, falsejat com una prioritat de desenvolupament econòmic, ?s la planificació i previsió de fer un macro-polígon entre Folgueroles, Vic i potser Tavèrnoles que ocuparia l’equivalent a cent camps de futbol i que suposaria un pas endavant en aquest afany de pavimentar la plana de Vic com més aviat millor.

Als promotors d’aquesta obra faraònica, no els serveix de res l’exemple de Barcelona i la seva àrea metropolitana, on l’atur i la crisi colpegen de valent malgrat la proliferació de tota mena d’infraestructures que tenen el ciment com a “ídol” incontestable.

És per això que diferents entitats de la comarca manifestem la nostra oposició a seguir perpetuant aquesta endèmica manera de fer les coses. Tant és així que volem obrir un debat al respecte tot assenyalant les premisses bàsiques de la nostra proposta. Creiem que la planificació territorial no ha de servir per finançar ajuntaments ni enriquir propietaris, sinó per vetllar pel bé comú.

Per tot això manifestem el següent:
-Volem mantenir un món rural viu i econòmicament viable que enforteixi la sobirania alimentària enfront la globalització i que garanteixi la integració de les diverses activitats humanes, agrícoles i ramaderes. Una pagesia que al mateix temps esdevingui un puntal ferm, actiu i compromís en les funcions ambientals i paisatgístiques, imprescindibles per desenvolupar sectors com ara el turisme rural i les activitats del lleure.

-Volem fomentar iniciatives d’agricultura i ramaderia ecològica que generin valor afegit (producció, transformació i distribució de proximitat) per tal d’abastir el mercat amb productes saludables i de qualitat que facin possible un futur digne als nostres pagesos, al mateix temps que es vetlli pel benestar animal i la salut del consumidor.

-Volem preservar la biodiversitat i el paisatge de casa. Es tracta d’un patrimoni de tots que tenim l’obligació de conservar per al gaudi de les futures generacions. Un entorn ben conservat és un gran valor de qualitat de vida pels ciutadans i un antídot davant els efectes de la massificació, l’alentiment de la mobilitat en els desplaçaments, la pressa irreflexiva, el soroll agressiu, la contaminació insana i l’estrès deshumanitzador.

-Volem apostar per una nova manera de fer les coses. Per un model econòmic que no depengui del creixement continuat doncs ja sabem que els recursos són limitats. També per la redistribució de la riquesa i el treball així com pel desenvolupament de països i territoris mancats de recursos productius, tecnològics i alimentaris bàsics.

-Volem prioritzar l’ètica, sancionant i posant fre a l’especulació, l’enriquiment personal i l’avidesa malaltissa com a motors de devastació. Cal considerar les persones com el centre de l’economia i per davant de la tecnificació sense mesura ja que resulta absurd veure excedents en la producció en contrast amb la precarietat laboral i la llarga llista de ciutadans a l’atur.

-Volem treballar fermament per superar el “créixer per créixer”. Cal mirar el futur: el segle XXI serà de la reducció i de la recuperació de la importància dels recursos locals. Cal recordar que només tenim una sola Plana de Vic com només tenim un únic planeta.

Per tot això, exigim la paralització del projecte d’urbanització del macro-polígon alhora que reclamen un Pacte pel Territori.

Sant Jordi de Puigseslloses, a vint-i-cinc d’abril del 2010

ENTITATS D’OSONA PER UNA PLANA VIVA:

Associació d’Agroturisme d’Osona
Casal Boira Baixa
Casal Manel Vius?
CSA La Torratxa
Grup de Defensa del Patrimoni
Grup de Defensa del Ter
Grup de Naturalistes d’Osona
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya
Maulets Osona
Unió de Pagesos
Veterinaris Sense Fronteres – Osona
Xarxa pel Decreixement d’Osona