Salvem la font de la Riera (Sant Julià de Vilatorta) – GDT

El Grup de Defensa del Ter manifestem que en la incessant i depredadora acció sobre el territori ara li ha tocat el torn a la font de la Riera de Sant Julià de Vilatorta, com a conseqüència del desdoblament de l’Eix transversal. De fet, és indiferent quina sigui la causa ja que sempre hi ha poderoses raons que justifiquen el deteriorament o la desaparició d’espais naturals.

En aquest cas, però, volem ressaltar la seva especial importància, doncs es tracta d’una de les poques fonts que reuneix les condicions idònies que haurien de tenir totes i cada una d’elles, com ara gaudir d’un raig constant i abundant, una potabilitat regular i una concentració de nitrats acceptable. A més, està ben cuidada, i alhora, a pesar de la proximitat de l’Eix, està envoltada d’un entorn autèntic i acollidor com hem pogut comprovar en la campanya de recollida de mostres i d’analítiques de fonts de la comarca, que venim portant a terme des de fa una colla d’anys, on també constatem un panorama general desolador i preocupant.

Aprofitem per felicitar a totes les autoritats i tècnics que han participat en la cacera, ja que malgrat que en el primer intent -quan es va construir l?Eix-, no varen aconseguir encertar-la, si ho han aconseguit plenament en el projecte del desdoblament.

Per més que ens hi esforcem no entenem aquest model de “progrés” que és incapaç de preservar un patrimoni natural i cultural com són les fonts i que són un llegat de les generacions passades i un actiu per les futures.

Atentament,

Grup de Defensa del Ter