Xarxa d’entitats Per una Plana Viva!

El passat dimarts 13 d’Abril ens vàrem trobar a Vic entitats significatives de la comarca d’Osona, per tal de teixir una xarxa capaç de fer un discurs alternatiu al creixement urbanístic que està transformant molt ràpidament la Plana de Vic, fins i tot després de què explotés la bombolla immobiliària.

A part de la redacció d’un manifest conjunt, que ha de suposar un pacte pel Territori a la Plana de Vic; les entitats estem preparant un acte pel dia 25 d’abril entre Sant Francesc s’hi moria (una petita ermita que ha quedat envoltada per carreteres, línies d’alta tensió, escorxadors, polígons industrials) i Sant Jordi Puigseslloses (ermita a l’altre banda de l’eix transversal on Mossèn Cinto Verdaguer va oficiar la primera missa). En aquests entorns s’està plantejant acollir el macro-polígon entre Vic, Folgueroles i potser Tavèrnoles.

A la reunió i vam assistir membres dels dos sindicats agraris més importants, Unió de Pagesos i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, dels Naturalistes d’Osona, Grup de Defensa del Ter, Xarxa pel decreixement a Osona, la Torratxa, Casal Manel Viusà de Vic i Grup de Defensa del Patrimoni. Col·lectius molt diversos, que tenen la voluntat de convidar i obrir-se a moltes més associacions de la comarca.

El projecte del Macro-polígon, de més d’un milió de metres quadrats sobretot a Folgueroles, però també a Vic i possiblement a Tavèrnoles, és molt representatiu d’un model que confon la creació de riquesa amb la requalificació i urbanització de més i més terreny. I arriba en el moment que a Osona tenim més hectàrees de polígons buits, mig construïts o programats. Aquestes entitats treballem amb la voluntat clara de fer pressió per obrir un debat seriós que mai s’ha fet, i acabar així amb la política de fets consumats i dictadura del creixement que ens està hipotecant el futur. Sempre, però encara més en aquests temps que corren, les veus que diuen coses diferents s’han de tenir en compte.

Xarxa d’entitats per Una Plana Viva!