Condemna per contaminar una riera i aqüífers

Us trametem la notícia apareguda a la versió web del diari El Punt-Avui, en data 27-10-11:

“Presó per al pagès que va contaminar una riera”

Jordi Aulet Batlle ha de pagar una multa de 960 euros i no podrà criar bestiar a Aiguaviva durant un any

La secció quarta de l’Audiència de Girona ha condemnat a un any de presó Jordi Aulet Batlle, el ramader d’una granja d’Aiguaviva que va contaminar la riera d’en Vinyes abocant-hi purins durant més de deu anys. Tot i així, el ramader no haurà d’ingressar a la presó perquè la pena no és superior a dos anys i no té antecedents penals. El pagès, que ha admès la seva culpabilitat, s’enfrontava a una pena de nou anys de presó i a pagar una multa de 9.000 euros, però finalment el seu advocat i la fiscal, Ana Usìn, van arribar a un acord. Jordi Aulet haurà de pagar una multa de 960 euros i l’Audiència l’obliga a cessar la seva activitat ramadera durant el temps que duri la condemna. Per altra banda, la fiscal sol·licitava que el ramader pagués 40.000 euros en concepte d’indemnització del cost de la neteja de la riera i del pou de la finca veïna que va quedar contaminat. Però a darrera hora l’advocat de la defensa va presentar un document que acreditava que el pagès va pagar de la seva butxaca la neteja dels espais contaminats. Tot i així, la fiscal va explicar que la indemnització de 40.000 euros que hauria de pagar el ramader queda en suspens a l’espera d’una inspecció de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que determinarà si la neteja de la riera es va fer en condicions.

Entre 300 i 750 cops superior

La granja Aulet Batlle SL, situada al Mas Freser d’Aiguaviva, va començar a criar vaques l’any 1993. L’acusat, que n’era el propietari, va anar ampliant l’explotació amb els anys i incorporant-hi més caps de bestiar. Però el sistema per tractar els excrements dels animals era deficient. L’explotació disposava d’una fossa de recollida de dejeccions, però no estava impermeabilitzada, i això feia que els purins i els bacteris fecals es filtressin directament al subsòl. A més, durant més de deu anys, el ramader també va abocar part dels purins directament a la riera d’en Vinyes, que passa a tocar de l’explotació de vaques. Posteriorment, en unes anàlisis dels Mossos i l’ACA es va detectar una alta concentració de nitrats i bacteris fecals (entre 300 i 750 cops superior a l’habitual) tant a l’aigua de la riera com a la d’un pou d’una finca veïna.

<a href=”http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/1-territori/11-mediambient/468428-preso-per-al-pages-que-va-contaminar-una-riera.html”target=”_blank”>Enllaç a la notícia a la web de El Punt-Avui</a>