No a la venda d’Aigües Ter-Llobregat

Ens fem ressò de la nota de premsa emesa per AIGUA ÉS VIDA, plataforma que promou la gestió pública de l’aigua integrada per diferents entitats, entre les quals el Grup de Defensa del Ter.

NOTA DE PREMSA:
31 de maig de 2012

La plataforma Aigua és Vida rebutja rotundament la venda d’Aigües Ter-Llobregat (ATLL)

* La venda d’ATLL comportarà la degradació d’un servei essencial públic i una important pèrdua de sobirania del poble de Catalunya.

* Es denúncia que, així com la Privatització del Canal Isabel II ha estat aturada per les baixes ofertes, la Generalitat de Catalunya pretengui privatitzar ATLL a la baixa incomplint la Llei Òmnibus.

Aigua és Vida – Xarxa d’organitzacions socials, sindicals i ecologistes informa a la ciutadania dels greus efectes socials, ambientals i econòmics que suposarà la privatització de l’empresa pública Aigües Ter-Llobregat (ATLL). Aquesta empresa, responsable del tractament, emmagatzematge i distribució de l’aigua a la Regió Metropolitana de Barcelona des de les seves fonts de captació o producció fins als dipòsits municipals de 121 municipis, abasta a més de 4,9 milions d’habitants. La seva privatització és un espoli per aquests municipis i per als seus habitants.

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, amb data d’avui, publica la informació pública de l’avantprojecte d’explotació d’obres per a la licitació del contracte administratiu de gestió i prestació del servei d’abastament d’aigua en Alta Ter-Llobregat. Segons informació publicada per la premsa, la licitació parteix d’un pagament inicial de 400 M€, però en realitat es tracta d’una empresa valorada en 1400 M€ que el propi govern ja va taxar a la baixa per 950 M€.

Des d’Aigua és Vida es denúncia que, així com la Privatització del Canal Isabel II ha estat aturada per les baixes ofertes, la Generalitat de Catalunya pretengui privatitzar ATLL a la baixa incomplint la Llei Òmnibus aprovada pel propi govern a finals de l’any passat. Segons aquesta llei, els fons aconseguits per aquesta privatització només es poden dedicar al dèficit, inversions i manteniment del cicle de l’aigua i no al dèficit general de la Generalitat de Catalunya.

La gestió pública de l’abastament en alta realitzada per ATLL, aquest anys ha invertit més de 1800M€ en la xarxa, que té un bon rendiment (del 95,14%). Fins ara, s’ha desenvolupat una gestió amb veritable vocació de servei públic fora de la lògica de mercat.

Les organitzacions que formem part d’Aigua és Vida manifesten que la dissolució i privatització publicada a finals de l’any 2011 en la Llei Òmnibus no ha estat consultada amb la ciutadania. De la mateixa manera, els plens municipals de Sant Adrià del Besós, Vilafranca del Penedès, Cardedeu, Montornès del Vallès i Santa Coloma de Gramenet, entre d’altres, han mostrat la seva oposició a aquesta decisió unilateral del Govern de la Generalitat.

Des d’Aigua és Vida es recorda que la privatització d’ATLL suposarà una concessió a 50 anys, és a dir, una hipoteca democràtica i una pèrdua del control públic per a les properes generacions sobre un bé vital i essencial. Aigua és Vida denúncia també que no s’hagi consultat els municipis, ja que aquests són parcialment propietaris, i que es pretengui alhora augmentar el cost de l’aigua a causa de la privatització en un 150% o un 200%.

La privatització d’ATLL no té justificació econòmica, al contrari, es preveu un augment del cost de l’aigua, sense suposar el manteniment dels llocs de treball ni un millor servei per als veïns/nes. Com a tall d’exemple, la companyia Aigües de Barcelona (AGBAR), de la qual el seu accionista majoritari és la multinacional francesa SUEZ, durant el 2010 va acomiadar 194 treballadors mentre repartia 90 milions d’euros en dividends, tot i gestionar la ciutat de Barcelona sense concessió.

Per últim, des d’Aigua és Vida també es denúncia que la gestió integral del cicle de l’aigua es veurà greument afectada. Les fonts naturals d’abastament són essencials per a tenir aigua de qualitat i per a la preservació dels ecosistemes aquàtics. Una gestió d’ATLL en mans privades no possibilitarà les inversions de caràcter ambiental per no ser rendibles a curt termini. Es preveu que els aqüífers siguin sobre explotats i els cabals dels rius Ebre, Segre i Ter es posin en greu perill, ja que les empreses privades prioritzen, sempre en la recerca de beneficis a curt termini, la captació d’aigua des dels rius i la construcció de transvasament per a fer-hi negoci també amb la seva construcció.

Davant l’anunci de privatització d’aquest ens públic exigim que es retiri el procés de licitació i la derogació dels articles i annexos de la Llei Òmnibus que faciliten i permeten aquesta irracional privatització, que afectarà a la sobirania del Poble de Catalunya.

Perquè l’aigua com la vida no és una mercaderia: No a la privatització d’ATLL.