Roda de premsa: Escrit d’acusació contra Covit i Vem

Aqüífers contaminats del Ges.
Onze anys després qui contamina, no paga.

El Grup de Defensa del Ter acaba de presentar el seu escrit d’acusació previ a la fase de judici oral. En aquest s’exigeixen responsabilitats civils i penals contra els dirigents de les empreses COVIT i VEM, presumptes responsables de la contaminació de l’aqüífer del Ges. També han presentat escrits d’acusació l’Agència Catalana de l’Aigua i l’Ajuntament de Torelló.

Us convidem a la roda de premsa que tindrà lloc el próxim dimarts dia 6 de març a les quatre de la tarda als jardins de Can Parrella de Torelló, on s’ubiquen els pous afectats.

El desembre de l’any 2000 es va destapar la contaminació per dissolvents industrials de l’aqüífer del Ges, que a partir dels pous abastia d’aigua potable la major part de la població de Torelló, posant en risc la seva salut i hipotecant aquest aqüífer de per vida.

Uns mesos més tard, al març del 2001, el Grup de Defensa del Ter denunciava públicament aquest fet amb una paròdia escaient per l’ocasió: EL DIA MUNDIAL DEL DISSOLVENT.

Tots els indicis apunten com a probables responsables de la contaminació a les empreses COVIT SA i VEM de Tapas Metàl·liques SA per la mala gestió dels seus residus.

Onze anys després, el judici oral per encausar els responsables encara està pendent de començar degut a múltiples entorpiments legals per part dels advocats de l’empresa i a la lentitud de la pròpia justícia.

Durant aquests anys els costos econòmics assumits per l’ajuntament de Torelló i l’Agència Catalana de l’Aigua han estat enormes, més encara en el present context de retallades. De moment doncs, onze anys després dels fets, “qui contamina no paga” sinó que ho paguem amb els diners de tots. Des del GDT seguirem treballant perquè siguin els responsables els que paguin, que estem tips de què es privatitzin els guanys i es socialitzin els costos.

Un model productiu que contamina, posa en perill la salut de les persones i hipoteca els recursos locals no té cap mena de sentit ni de futur.

Grup de Defensa del Ter

www.gdter.org / tlf: 93 850 72 34