La setmana passada l’empresa «Mobles Carré» de Torelló va abocar pintura al Ter. El riu baixava de color blanc. Segons l’empresa l’abocament va ser un accident i asseguren que no es repetirà; però no és la primera vegada que veiem l’aigua d’aquell tram de color blanc. Un centenar de metres més avall hi ha els pous d’abastament d’aigua potable de Torelló.
En les mateixes dates, un incendi a l’empresa la «Farga Lacambra» de Masies de Voltregà va provocar un vessament d’hidrocarburs que arribà al riu Ter. Durant uns dies s’han instal·lat barreres flotants per controlar la taca d’oli. El Departament d’Interior de la Generalitat va emetre un comunicat on avisava de l’accident als municipis del riu fins a Roda de Ter, Vic inclòs, perquè es va alterar la qualitat de l’aigua que agafen pel subministrament d’aixeta.
Amb un pla de prevenció d’accidents adequat i operatiu els vessaments de les dues empresa no haurien arribat al riu. L’administració és qui aprova i vetlla perquè aquests plans funcionin. Segurament algun error de càlcul o de manteniment va permetre que els contaminants arribessin al Ter. Dos accidents que han deixat la qualitat de l’aigua malmesa durant alguns dies i que han afectat tot l’ecosistema del riu.
Però normalment com està la qualitat de l’aigua a Osona? El Grup de Defensa del Ter i la recent formada plataforma Volem l’aigua clara, neta i nostra hem organitzat diferents xerrades amb l’objectiu d’informar-ne als ciutadans. La primera explicava el cas particular dels pous municipals de Torelló que fa 15 anys es van clausurar per la presència de dissolvents provinents de les empreses COVIT i VEM. Just ara ha sortir la sentència condemnatòria, però l’aigua continua contaminada i la justícia no ha assenyalat qui ha de pagar la necessària neteja. Els aqüífers malmesos seran una trista herència per futures generacions.
En la segona xerrada del cicle es parlà de la salut dels nostres rius i fonts. El ponent Fortià Prat, farmacèutic que porta molts anys analitzant aigües subterrànies, ens recordà que les fonts de la Plana de Vic i del Lluçanès tenen presència de nitrats provinents dels purins, i gran part d’elles no són potables. La mala gestió dels residus ramaders ha contaminat els aqüífers i això, va dir, provoca un impacte social, econòmic, mediambiental i sanitari. El segon ponent, en Marc Ordeix coordinador del Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis, va explicar que la mateixa taca dels purins també està arribant als rius, encara que amb conseqüències menors. Però també enumerà altres problemes habituals que acaben degradant la salut dels nostres rius i la qualitat de seva aigua. Les lleres i els seus boscos de ribera, els llits dels rius i els seus ecosistemes són agredits per murs, rescloses i actuacions de tot tipus. El centenar de canals existent, deixa del passat industrial, eixuga trams sencers del Ter, anihilant-ne la vida i impedint l’autodepuració i la recàrrega natural dels aqüífers subterranis que en depenen.
D’aquí pocs mesos s’inaugurarà la potabilitzadora d’Osona Nord. Tots els pobles s’han vist obligats a anar abandonant els pous contaminats i el Ter passarà a ser quasi l’únic subministrador d’aigua pels pobles de la comarca. El mateix Ter que contaminem amb fatals accidents i que maltractem sense cap mirament. El mateix Ter que aigües avall es transvasarà cap a l’àrea metropolitana de Barcelona. Quin és aquell animal capaç d’empastifar l’aigua que s’ha de beure? Només l’home, només nosaltres som capaços de tal despropòsit.
Aquesta setmana tenim una data assenyalada al calendari, el 22 és el dia mundial de l’aigua. Celebrem-ho! Celebrem-ho amb optimisme, perquè prendre’n consciència és l’únic camí que tornarà la vida al riu. Ni l’administració, ni la justícia, ni la tecnologia sembla que ho puguin fer, sense la consciència i la pressió de tots. L’única manera de poder banyar-nos altre cop al riu, de refrescar-nos altre cop a les fonts és lluitant amb optimisme i convicció.
Bon dia mundial de l’aigua a tothom!
Eudald Rifà
22/03/2016