El GDT acull la 2ona Fira de les Merdes de Catalunya

Una vintena d’entitats ecologistes d’arreu del país es citen a Manlleu per teixir vincles entorn a diferents problemàtiques ecològiques

El passat dissabte 16 de setembre, Manlleu recollia el testimoni del poble urgellenc de Figuerosa per acollir la segona edició d’una fira que, irònicament, aglutina algunes de les «merdes» més destacades del nostre territori. L’objectiu d’aquesta fira és visualitzar aquests conflictes ambientals i fer un pas endavant en el grau d’implicació i coordinació dels grups i persones participants. Les entitats participants van ser: Xarxa Nova Cultura de l’Aigua, Aigua Clara, Salvem l’Empordà, Martorell Viu, Prou Sal, Ecologistes en Acció, Gepec-Ecologistes de Catalunya, Plataforma Salvem la Pellingarda, Plataforma per la Qualitat de l’Aire, Vallbona suport mutu, Grup de Defensa del Ter, Plataforma Aturem el Polígon de la Carretera de les Llosses, VSF-Justícia Alimentària Global i Plataforma per a la defensa de Gallecs.

La jornada es va celebrar a l’Embarcador del Ter i l’Ateneu de Manlleu al llarg de tot el dia. Durant el matí, les plataformes i grups participants de la 2a Fira de les Merdes van explicar els respectius conflictes ambientals i de defensa del territori, així com els visitants van poder passejar per les diferents parades de les entitats. Al migdia es van enfortir llaços gràcies a l’arrossada popular. Per la tarda ens traslladàrem a l’Ateneu de Manlleu on celebràrem una taula rodona al voltant de les conseqüències de la contaminació en la salut; els ponents eren la Cristina Ribas (Plataforma per la qualitat de l’aire), en Jesús Soler (Grup de Defensa del Ter), la Sònia Resina (Justícia alimentària global) i en Santiago López Petit (Espai en Blanc). Seguidament varem poder gaudir d’un espectacle reivindicatiu del grup de la Plataforma Salvem Plans de Conill. Finalment la Fira va poder estrenar els vídeos irònics- reivindicatius elaborats per a l’ocasió, que properament anirem penjant a les xarxes. La Fira es va concloure amb l’entrega de premis al millor vídeo i el premi a la zona catastròfica de Catalunya, que es va emportar tot el sector ramader industrial porcí. Un dels objectius principals aconseguits per la Fira va ser posar la primera llavor a una plataforma d’àmbit Català per denunciar i lluitar contra la destrucció del territori provocada per la ramaderia intensiva.

 

Organització de la 2ona Fira de les Merdes de Catalunya.

Manlleu 19/09/2017