Instem a totes les forces polítiques a incorporar als seus programes, de cara al 21D, la recuperació d’Aigües Ter Llobregat (ATL)

El 6 de novembre de 2012, dimarts negre per la gestió pública.

Ara fa 5 anys, el 6 de Novembre de 2012, la Generalitat de Catalunya va obrir el concurs de gestió d’Aigües Ter – Llobregat (ATL) i es van presentar AGBAR i ACCIONA. L’excusa de la privatització d’ATL va ser el seu endeutament de 645 M€.

L’empresa pública Aigües Ter Llobregat va ser emprada com a financera de la gran majoria de les despeses per a fer front a les infraestructures necessàries per evitar una situació de sequera com la produïda els anys 2006-08 (recuperació de pous contaminats, construcció de la dessalinitzadora del Prat, ampliació de la de la Tordera, interconnexió de les Xarxes Ter – Llobregat mitjançant una gran canonada que travessa Collserola de Nord a Sud, etc.).

La privatització aportava un cànon concessional a la Generalitat de 1000 milions d’Euros, 298 al signar-se el contracte i la resta a pagar durant els 50 anys següents de la concessió. Tot i això, no entenem el rendiment econòmic de l’operació quan el deute de 645 Milions d’Euros va ser assumit per la Generalitat de Catalunya. D’altra banda, en el rebut de les famílies es repercutien  més de 1.600 milions de costos financers, 1668 milions d’€ de beneficis d’Acciona, entre 700 i 900 Milions d’€ d’impost de societats que com a empresa pública no es paguen i també els 1.000 Milions d’€ del cànon concessional. L’augment de tarifa durant la concessió es calcula en un 300%, de fet a hores d’ara ja supera el 80%.

Un Dret Humà essencial per a la vida va ser de nou emprat com un producte financer per a facilitar el negoci de les multinacionals i millorar les arques de les administracions públiques en contra dels interessos dels ciutadans i ciutadanes.

El concurs es va adjudicar a ACCIONA el dimarts 6 de novembre de 2012, ara fa exactament 5 anys. Aquell dia serà conegut com el “dimarts negre” per la gestió pública perquè aquell mateix dia es creava l’empresa mixta a l’Àrea Metropolitana de Barcelona que també es troba pendent de sentència definitiva pel Tribunal Suprem de Justícia. La concessió de 50 anys li havia de suposar 1.700 milions d’€ de benefici

Però el gener de 2013, l’Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya dicta en favor d’AGBAR (companyia de la multinacional Suez que recentment ha portat la seva seu social a Madrid) considerant que l’oferta d’ACCIONA hauria d’haver estat exclosa del concurs. I així comença una llarga batalla judicial de recursos. Finalment, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya desestima els recursos i a més ratifica l’anul·lació de l’oferta adjudicatària.

CiU i PP, la relació estreta entre privatització i corrupció

L’externalització de serveis públics s’ha venut i es ven, sovint, per part dels partits polítics de caire neoliberal per millorar l’eficiència i racionalitzar  l’administració. La realitat és però, que aquests partits es mouen no només per un posicionament ideològic sinó per un interès econòmic de partit molt concret.

El PP està vinculat a nombrosos casos de corrupció que afecten mil càrrecs electes. Entre aquests casos hi ha el cas Pokemon en que la filial d’AGBAR Aquagest presumptament hauria pagat viatges a càrrecs electes per guanyar concursos. Un altre cas pel que estan investigats càrrecs electes del PP ha estat el cas Lezo en relació a la presumpte corrupció de l’empresa pública Canal Isabel II, en les seves operacions a Llatinoamèrica on operava amb pràctiques més semblants a les d’una empresa privada. La fiscalia també esta investigant directius d’altres empreses que podrien haver participat d’aquestes operacions, entre elles Aigües de Barcelona (AGBAR).

La relació entre CiU i AGBAR també és profunda. AGBAR va ser el principal donant de CIU fins l’any en que ATL va ser adjudicada a Acciona. A més, les operacions de l’empresa SOREA a Torredembarra estan essent investigades en relació al finançament irregular de CIU.

Les sentència, pendent del Suprem

La sentència d’ATL, es troba pendent de la resolució del Tribunal Suprem, però mentrestant cal que l’administració prengui les mesures necessàries per recuperar la gestió directa del servei. Començant per la creació d’una taula d’actors per a preparar el retorn d’ATL a mans públiques.

Així mateix instem a totes les forces polítiques que es presentin a les eleccions catalanes convocades per al proper 21D incorporin als seus programes la recuperació d’Aigües Ter Llobregat per a gestionar-la de forma pública, transparent, participativa i democràtica.