Nou abocament de purins a l’Esquirol

El Grup de Defensa del Ter volem informar que s’ha produït un nou abocament de purins a la riera de Sant Julià, al municipi de l’Esquirol, provinent de la macrogranja La Masellera.

Aquest passat dilluns 6 de febrer el Grup de Defensa del Ter varem rebre una trucada explicant que per la riera de Sant Julià tornaven a baixar purins. Ens varem desplaçar fins al lloc indicat i allí trobarem els mossos i els encarregats de la granja que estaven inspeccionant el terreny. En aquells moments la riera ja no baixava tenyida de purins i espuma, sembla ser que s’havia intentat netejar l’abocament amb cubes. Tot i això, nosaltres varem fer un anàlisis in-situ del contingut de nitrats a l’aigua i aquests encara estaven entre 10 i 25 mg/l, quan la quantitat normal per una riera és d’entre 0 i 10 mg/l. La riera de Sant Julià te un important valor ecològic i es troba dins un espai natural protegit.

Volem recordar i posar èmfasi que el primer abocament del passat 6 de setembre va ser molt greu, un delicte mediambiental, ja que va contaminar la riera i va provocar una gran mortaldat de tota la fauna que hi havia, i molt especialment del cranc de riu autòcton, una espècie que avui dia es troba molt amenaçada i en perill d’extinció. També cal recordar que la macrogranja és del grup d’en Josep Ramisa, industrial del mon porcí condemnat el 2010 per un gran abocament de purins a la riera Gavarresa d’Oristà, una sentencia que varem definir com ridícula per la gravetat dels fets.

El primer abocament està essent investigat pels mossos d’Esquadra i aquest segon, passarà a formar part de la mateixa investigació. Davant la reiteració dels fets i la importància de que acabin sent jutjats i condemnats d’una manera exemplar, el Grup e Defensa del Ter hem decidit presentar un escrit a fiscalia perquè ens inclogui com a part denunciant i poder seguir tot el procés judicial.

El GDT creiem que si es demostra la gravetat dels fets cal anul·lar la llicència de la granja i desmantellar l’explotació. També demanem que el culpable d’aquests fets restableixi la qualitat ambiental de la riera i de tot l’entorn contaminat.

Finalment recordem que la Comarca d’Osona pateix la pressió d’un excés de cabana porcina, fet que provoca la contaminació de les aigües i una pèrdua de qualitat de vida al nostre territori molt important. Aquest és un greu problema que arrosseguem des de fa dècades i l’administració no està posant les eines per revertir-lo i aconseguir posar fi a la contaminació i recuperar la qualitat de les aigües i el medi natural.