Nota de premsa: Concorreguda caminada temàtica a Torelló a l’entorn de les problemàtiques de l’aigua
Aquest diumenge més de 100 persones varen seguir la caminada temàtica «Torelló, un poble d’aigua» organitzada pel Centre Excursionista de Torelló i per la Plataforma Volem l’Aigua Clara, Neta i Nostra. El dia va acompanyar amb una bona calorada un ambient lúdic i didàctic entre els assistents. El recorregut tenia diferents parades d’interès on poder reconèixer als termes mediambientals i de gestió de l’aigua a Torelló. L’objectiu era explicar la importància que tenen aquests aspectes en garantir l’accés a l’aigua com a dret humà bàsic.
Les diferents parades a l’entorn de la problemàtica van ser, per ordre: La canalització del tram final del riu Ges i la qualitat ecològica d’aquest. El diposit d’aigua municipal del Pla de l’Aire. El Puig de les Tres Creus des d’on reconèixer les diferents conques hidrogràfiques del municipi. La font del Raig per parlar de la contaminació per purins. Els pous de captació de la zona esportiva per parlar de la contaminació per percloroetilè. La captació d’aigua del pou de Can Bassas al aiguabarreig del Ter i el Ges. Finalment, la potabilitzadora del Ter.
L’Organització estem molt satisfets de la bona acollida per part de la gent. També estem satisfets que aquesta caminada ha ensenyat la importància cabdal de l’aigua i la seva situació preocupant a casa nostre. Amb tot, per complicades que semblin les situacions, es poden canviar, sobretot quan ha quedat clar que Torelló, és un poble d’aigua, i aquesta la volen neta, clara i nostra.
Fruit d’aquesta experiència i de la cooperació entre la gent de la Plataforma Volem l’Aigua Clara, Neta i Nostra s’ha redactat un manifest. Aquest explica la feina feta i els objectius per l’aigua al poble amb la determinació que l’aigua és un bé essencial i de tothom.
Manifest, caminada. TORELLÓ, UN POBLE D’AIGUA:
Ara fa poc més d’un any un conjunt de persones i entitats de Torelló, preocupats per la qualitat de l’aigua, per la gestió que se’n fa i sovint per la poca transparència que se’n deriva, vam veure la necessitat d’organitzar-nos. Necessitat que va quallar amb la creació de la Plataforma Volem l’Aigua Neta, Clara i Nostra.
Com és ben sabut l’aigua és vida. Nodreix tot allò que viu: ésser humans, animals i plantes; el mar, els rius i les muntanyes, l’atmosfera i l’aire. Sense aigua, no som res, és a dir sense aigua no hi ha vida. Estem doncs davant d’un element fonamental, no equiparable a cap d’altre.
Per aquesta raó, perquè és essencial per a la vida i l’accés a l’aigua potable sigui possible per a tothom, Nacions Unides l’ha reconegut com un dret humà.
Però tot i la seva importància cabdal, la situació de l’aigua al món i també a casa nostra és per dir-ho simple i senzillament preocupant.
A Torelló fins poc més de quinze anys disposàvem d’un immens aqüífer que ha abastit al poble durant desenes d’anys. Disposàvem d’una aigua de molta qualitat, però l’avarícia, les males maneres i el menyspreu per la vida d’uns pocs l’han fet malbé, i ara, amb resignació, hem de beure aigua del riu, de menys qualitat i més cara. El mateix ha passat amb les fonts (què se n’ha fet de la Font del Raig, de la Font de Puig-roví i de tantes altres). Allò que no havia passat en milers d’anys ha passat en pocs anys. També els rius, tot i que han millorat en aquests darrers anys, som lluny encara de tenir aquells rius plens de vida que havien estat antany. Canvis en la nostra manera de viure i sobretot canvis en el model productiu n’han estat les causes.
I per acabar de reblar el clau, en aquestes darreres dècades, no només s’ha contaminat l’aigua sinó que sovint en moltes poblacions, com és el cas de Torelló i Sant Vicenç de Torelló, a més se n’ha privatitzat la seva gestió, el que a vegades (o sovint) desemboca en una pèrdua de control efectiu dels poders públics, per un irresponsable desenteniment.
Però les coses per complicades que semblin poden canviar, poden millorar i res sol ser irreversible i no ens podem conformar amb la situació actual ja que allò que hi ha en joc és massa important.
Properament a Sant Vicenç de Torelló aquest 2017 i a Torelló el 2018 acaba la concessió de l’aigua que ha estat gestionant l’empresa SOREA els darrers trenta anys (empresa del grup AGBAR – propietat de la multinacional francesa Suez). I s’obre l’oportunitat que l’aigua de les nostres aixetes sigui gestionada directament pels poders públics, en aquest cas per l’ajuntament. Un pas que ja han unes quantes ciutats catalanes
Una gestió que ha de ser més eficaç, més transparent, més propera, més democràtica i que ha de garantir més implicació per part de l’Ajuntament. Una gestió que ha de vetllar també per les fonts d’abastiment, és a dir ha comprometre’s en la recuperació de l’aqüífer de Torelló, així com en la resta de pous de la vall i totes les seves fonts.
I és que a Torelló, som un poble d’aigua. I aquesta la volem neta, clara i nostra
Torelló, 28 de maig de 2017
Plataforma Volem l’Aigua Neta, Clara i Nostra
Mail: aiguanetaclarainostra@gmail.com
Facebook: Volemlaiguanetaclarainostra
Tweeter:@netaclaranostra