El Grup de Defensa del Ter denunciem i demanem que s’aturi la tala de salzes blancs i verns que s’està realitzant al bosc de ribera del riu Ter de Manlleu. El bosc de ribera és un espai amb un gran valor ecològic, que la Directiva-marc Europea obliga a protegir, on els arbres són indispensables pel manteniment de l’ecosistema.
El proppassat dimecres 28 de novembre, un soci del GDT ens va alertar de la tala indiscriminada d’arbres que s’estava realitzant a la llera del Ter. En desplaçar-nos al lloc dels fets, vam trobar-nos cinc operaris treballant amb una serra mecànica i un tractor que, amb un cable d’acer, dirigia la caiguda dels arbres. Fins al moment havien talat més d’una vintena d’arbres des de l’Embarcador del Ter fins el Pont de Can Molas. És en aquest darrer punt on la situació s’agreujava: no quedava cap arbre dempeus. Ja eren pocs els que quedaven degut a tales anteriors, però amb la recent actuació la situació quedava irreversible. Considerem aquest fet com una greu agressió a l’estat ecològic del Ter.
Per això, vam posar en coneixement dels agents rurals aquesta actuació, responent que al llarg de la tarda de dimecres es desplaçarien al lloc. N’esperem resposta. D’altra banda, vam fer una sol·licitud a l’Ajuntament de Manlleu per tal que ens facilitessin l’informe on s’exposa l’actuació.
Fins al moment, l’única informació pública data del 9 de novembre. En aquest breu comunicat s’explica que al llarg de les següents setmanes l’Agència Catalana de l’Aigua, mitjançant l’empresa Forestal Catalana, SA, realitzarà la retirada d’arbres caiguts durant les pluges del passat 15 d’octubre. També s’informa que «s’ha començat a actuar a la zona del pont de Can Molas però es preveu retirar tots els arbres tombats a banda i banda de la llera de tot el tram fluvial del municipi.»
Per tot això, demanem l’aturada immediata de la tala d’arbres. Exigim que s’esbrinin les responsabilitats i s’assumeixin els efectes d’aquesta inversemblant actuació i se’n doni públic coneixement.