El Grup de Defensa del Ter al III Congrés del 3r Sector Ambiental de Catalunya

El divendres 16 de febrer vam ser presents al III Congrés del 3r sector ambiental de Catalunya celebrat al CCCB de Barcelona.

Vam participar a la taula de debat sobre aigua dinamitzada per Aigua és vida amb en Jep Ribera de Prou Sal, en Toni Munné de l’Agència Catalana de l’Aigua, en Narcís Prat catedràtic d’Ecologia de la UB i en Jesús Soler del Grup de Defensa del Ter.

Es va debatre entorn dels cabals de manteniment dels rius, que són llei des del 2006 i a hores d’ara encara no s’han implementat. L’acord del Ter preveu fer tots els passos per complir-los a partir d’aquest any i que s’acabin garantint en la seva totalitat a l’any 2024, per tal de poder mantenir la vida al llarg dels cursos fluvials.

El col·lectiu Prou Sal va exposar que la mineria de potassa al Bages, ja des de l’inici al 1925, ha creat problemes ambientals, particularment la salinització de l’aigua. Els ingents residus salins generats durant els quasi 100 anys d’explotació s’acumulen al descobert als runams que transfiguren el paisatge i, malgrat el col·lector de salmorres de la conca del Llobregat en funcionament des del 1989 i les obres de captació de salmorres realitzades durant el present s.XXI, segueixen salinitzant les aigües per circulació subterrània. La mineria de potassa crea una immensa hipoteca ambiental creixent a la conca del Llobregat. Les solucions no es preveuen a curt termini.