La segona edició del ‘PorcAventura’ ens apropa a les alternatives del porc industrial

Aquest passat dissabte 10 de novembre es va celebrar la segona edició del Porc Aventura, un sorprenent viatge per les alternatives al porc industrial. En aquesta ocasió, 35 persones van pujar a un autobús que les va portar durant tot el dia a conèixer experiències productives i de consum reals, respectuoses amb el medi, les persones i els animals. 

Per començar, l’autobús es va dirigir cap a La Garrotxa. En primer lloc es va visitar Pinsos Duranoc, al municipi de La Canya, l’única fàbrica que produeix exclusivament pinso ecològic a tot Catalunya. El seu gerent i propietari va explicar la procedència de les matèries primeres que usa (ordi, civada, blat, blat de moro, pèsols i tortó de soja principalment), en gran part procedents de fora de Catalunya, ja que aquí no se’n fabriquen suficients.

A continuació, es va visitar la granja de porcs ecològics Ramonich, situada a Les Preses, una de les 8 que hi ha a Catalunya. A Cal Ramonich hi ha 48 truges que produeixen garrins seguint els ritmes de la naturalesa, sense forçar cicles i allunyat de la pressió dels índexs de rendiments habituals del sector industrial. Els porcs tenen patis exteriors per passejar i alguns fins i tot surten a pasturar, fet que es tradueix en una carn de molta més qualitat. Entre pinsos i truges es va fer l’hora de dinar així que va tocar fer parada per recuperar forces a la cooperativa d’habitatge La Sequoia, a Sant Vicenç de Torelló.

A la tarda, el bus es va dirigir cap al Lluçanès. Allà es va visitar l’explotació familiar El Soler de N’Hug, que es dedica a la producció de llet de vaca, carn de porcí i carn de xai. Actualment aquesta explotació no ven cap producte a la gran indústria. Destaca el fet que és l’única explotació d’aquestes característiques a Catalunya que disposa d’escorxador propi, on sacrifiquen els xais que han nascut i criat a la mateixa finca i els venen a la carnisseria que està al poble.

Per acabar, la comitiva del Porc Aventura es va dirigir a la botiga de Mengem Osona, a Vic. Es tracta d’una associació de consumidors i productors que han decidit ajuntar-se per portar els seus productes directament al consumidor. A més, a la seva botiga s’hi poden trobar tot tipus de productes ecològics i de proximitat. Allí es va realitzar la taula rodona «Sobirania alimentaria a Catlaunya, alimentació saludable i alternatives de consum» on van participar Maria Llorens, membre de Mengem Osona, Àlex Guillamón, d’Entrepobles i promotor de l’informe «Indicadors de sobirania alimentaria a Catalunya» i Albert Bruno, nutricionista. Tot plegat moderat per Ginesta Mary, presidenta del Grup de Defensa del ter.

Per finalitzar es va cantar amb tots els assistents la cançó “Trola del porc”, una versió de «Bola de drac» adaptada especialment per a l’ocasió. Aquesta segona edició agafava el relleu del primer PorcAventura, celebrat 2 anys abans, on es van mostrar els impactes de la producció intensiva de porc.

Al següent enllaç podeu consultar la relatoria de les diferents visites:

Relatoria Porc Aventura II