Presentació dels resultats de contaminació per nitrats a les fonts d’Osona i el Lluçanès

Enguany s’han visitat 155 fonts de la comarca d’Osona i el Lluçanès, de les quals 30 no ragen, aquest fet és significatiu ja que l’any passat hi havia 19 fonts que no rajaven. Pel que fa a la mitjana de concentració de nitrats ha augmentat del 57 al 64 mg/l de nitrat, i el percentatge de fonts que superen el límit de potabilitat (50 mg/l de nitrat) s’ha incrementat del 41% al 50%.

Pel que fa al top 3 de contaminació de la comarca d’Osona, el rànquing continua igual per segon any consecutiu, essent la font més contaminada, amb un valor de 432,6 mg/l de nitrat la Font de Gallisans de Santa Cecília de Voltregà, que porta molt avantatge a la Font Salada de Gurb amb un valor de 285,9 mg/l de nitrat, i finalment, en tercera posició es situa la Font del Raig de Torelló, amb 241,7 mg/l de nitrat.

Des del Grup de Defensa del Ter fa 20 anys que analitzem el contingut en nitrats de les fonts de la comarca d’Osona, alhora que denunciem el model porcí ramader industrial causant d’aquesta problemàtica. Tanmateix el model ha seguit un creixement exponencial alhora que hem perdut els recursos hídrics propis. Aquesta situació només ha estat possible gràcies a la democràcia agenollada, una democràcia buida de drets fonamentals, una democràcia que només mira pels interessos d’uns pocs (porcs), mentre hipoteca el futur de les noves generacions.

Al punt on s’ha fet la presentació, hi tenim un clar exemple de la impunitat del model industrial porcí, amb l’ampliació de Patel que implica un increment del 50 % de l’edificabilitat. Aquesta ampliació es justifica per tres motius: modificació de normatives de qualitat i higiene, augment de la producció i la legislació dels països als quals s’exporta la carn. Es tracta d’una ampliació en una zona declarada vulnerable (de fet ja vulnerada) per nitrats procedents dels excrements i orina dels porcs. Aquesta ampliació segueix la lògica del capitalisme, enlloc de solucionar els problemes de males olors i contaminació de l’aigua, busca incrementar el benefici.

Si no volem que això continuï així, necessitem primer de tot una democràcia plena i real que no apliqui la disciplina del mercat als béns comuns. Tanmateix, la tendència és afavorir aquest model capitalista que va contra la vida, és per aquest motiu, que el Grup de Defensa del Ter, fem el següent comunicat:

– Roda de premsa teatralitzada –

De forma irònica, des del GDT animem a tothom a beure aigua contaminada amb nitrats, només així assegurarem la viabilitat de la vida humana a Osona. «Beu aigua contaminada sense moderació; enfortir l’espècie, la teva responsabilitat»

Després de 20 anys de mostreig de 170 fonts de la comarca d’Osona,
després de 20 anys de denúncia del pèssim estat de les fonts,
després de 20 anys de ser el nº 1 de contaminació per nitrats a Europa,
després de 20 anys d’ampliació continua de macrogranges de porcs,
després de 20 anys d’inacció de l’Administració davant d’aquest problema,
el GDT només hi veiem una única solució:

La natura és sàvia: la vida s’ha obert camí a l’entorn dels rius i fonts contaminades. Les espècies que no sobrevivien a les altes concentracions de nitrat han mort, les que ho podien resistir, s’han vist afavorides i han proliferat.

Igual com ho han fet les altres espècies, si volem que els nostres descendents habitin a la comarca d’Osona, els humans ens hem d’adaptar. Molts de nosaltres morirem en el camí de l’evolució per sobreviure a les condicions del medi que hem creat, però ho devem a les generacions futures. Tenim un deute amb elles, o som capaços de regenerar els ecosistemes que els hi deixem o fem feina evolutiva per permetre’ls un futur.

És per aquest motiu que durant la presentació, irònicament, hem begut aigua de les tres fonts més contaminades d’Osona.

Va per vosaltres, generacions futures!

Grup de Defensa del Ter, Manlleu, 21 de març de 2018

Descarrega:
Resultats de contaminació per nitrats a les fonts d’Osona i el Lluçanès 2018