El Ter fa moltes setmanes que marca rècords de cabal baix en aquestes dates. El canvi climàtic es va fent evident poc a poc. Després d’un any 2018 rècord de pluja, enguany batem rècords de misèria. L’ACA ja ha activat la prealerta per el descens de reserves als embassaments.
L’aigua és l’element clau de la vida. El GDT portem dècades avisant i denunciant la destrucció dels aqüífers per els purins i l’abús de les extraccions d’aigua del Ter. Tristament els fets ens van donant la raó.
Retall d’un enllaç en un article aparegut avui sobre el primer informe del MEDECC i Nacions Unides sobre l’impacte del canvi climàtic a la Mediterrània al diari Ara:
“Els científics calculen que més de 250 milions de persones de la regió no tindrem prou aigua d’aquí a vint anys. I no és difícil d’imaginar les conseqüències de l’escassedat en forma de guerres i moviments migratoris.”
I un retall del “Tercer informe sobre canvi climàtic a Catalunya de la Generalitat”:
“……En un futur de recursos hídrics minvants cada gota comptarà i aprofitar-la passarà a ser crític, sobretot si es té en compte que les conques internes -aquí queda exclosa tota la conca de l’Ebre- abasten els usos del 92% de la població, una de les densitats més elevades d’Europa. Els plans de conca en què treballa la Generalitat tindran per primer cop el canvi climàtic com a element principal. Caldrà abordar qüestions delicades, com garantir un cabal ecològic mínim als rius, avança Antoni Munné, cap de control i qualitat de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). La conservació dels reservoris -aqüífers i aigües subterrànies- serà imprescindible i per això caldrà invertir i legislar per revertir l’elevada contaminació de purins que pateixen les aigües subterrànies. Segons l’ACA, un terç de la superfície de tot Catalunya i quasi la meitat dels municipis estan afectats pels nitrats d’origen agrícola i no s’observen senyals de millora. En el cas de l’àrea metropolitana, el sistema Ter-Llobregat haurà d’avançar cap a alternatives d’eficiència i estalvi, apunta Munné, com ara normalitzar la reutilització per evitar que l’aigua depurada acabi abocada al mar …”