Alumnes de l’Institut del Ter s’alien amb un viatger del temps per conèixer les fonts de Manlleu

“Em Dic Galdric i sóc d’una casa de pagès de Cabrera. Vaig néixer al 1870. A casa tenim quatre animals, un hort gran, un parell de camps, bevem l’aigua de la font i fem una vida tranquil·la. Ara em trobo que he vingut al futur, amb l’emoció de conèixer una realitat nova i amb sorpresa he descobert que teniu el món potes amunt! Sense anar més lluny, al aparèixer aquí tenia set i al acostar-me a la font de casa meu l’havien tapat amb una reixa. Una reixa? Com si fos un animal perillós? Perquè ha d’estar en una gàbia l’aigua?”. S’alien amb

Així es presentava en Galdric als alumnes de 2on d’ESO de l’institut del Ter de Manlleu. L’objectiu era descobrir la problemàtica dels purins a Osona a través de la història d’aquest viatger del temps. Però la història no acabava aquí:

“He decidit seguir el camí ral cap a la Plana i cada font que trobava:
-Cartell de No Potable.
-Font Seca

Quan finalment he trobat una font que rajava bé, he ant per veure i un home gran ha vingut i m’ha dit:

-Què fas beneït!! Que aquesta aigua té purins!

Tampoc sabia que eren els purins però ja he vist que passa alguna cosa amb l’aigua, alguna cosa estranya que ha embruixat totes les fonts. Llavors, aquell home, que es pensava que jo sabia de paraules modernes, m’ha començat a parlar de si abocaments de purins, i no sé què d’aqüífers i tot de paraules que no entenc.

Però ei! Que jo no sóc pas tonto! Vull dir, que encara que no sàpiga una cosa jo la vull aprendre i, per sobre de tot, vull saber què passa amb la font de casa meu i us juro que alguna cosa farem perquè jo pugui tornar a veure d’aquella aigua tan fresca.
M’han dit que havia de venir a Manlleu, que hi ha els del GDT, el Grup de Defensa del Ter, que ells saben ben bé què ha passat“.

A partir d’aquí, el grup s’ha dirigit a la Font de Tarrés (que actualment raja aigua de la xarxa) i la Font dels Enamorats (que actualment s’ha assecat) per conèixer de primera mà els efectes de la contaminació i respondre a les següents preguntes:

QUÈ ÉS UN AQÜÍFER?
QUÈ SÓN ELS PURINS?
D’ON APAREIXEN LES FONTS?
PERQUÈ ARA ESTAN CONTAMINATS ELS AQÜÍFERS I FA 100 ANYS NO?
A QUÈ ÉS DEGUT?
COM HO PODEM CANVIAR?
QUINES ALTERNATIVES HI HA?
PODREM TORNAR A VEURE AIGUA DE LES FONTS?
QUINS SÓN ELS PASSOS PERQUÈ LA FONT DE CASA EN GALDRIC TORNI A SER BONA?