El GDT convoca una trobada per debatre sobre la Via Verda del Ter

La Generalitat vol construir una via verda ciclable des de Sant Joan de les Abadesses fins a Setcases seguint el curs del Ter. El tram ja construït de Sant Joan  a la Colònia Llaudet és un atemptat contra el territori. Per aquesta raó, el Grup de Defensa del Ter convoca una trobada per abordar el model de via verda que volem. Serà el dissabte 9 de febrer a les 10h del matí al Centre Cívic el Palmàs de Sant Joan de les Abadesses.

La Via Verda del Ter és una iniciativa del Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya amb part del finançament provinent de Fons Europeus de Desenvolupament Regional. El projecte està valorat en cinc milions d’euros i tindrà un recorregut de 16 quilòmetres passant pels termes de Sant Joan de les Abadesses, Sant Pau de Segúries, Camprodon, Llanars, Vilallonga i Setcases tot seguint el curs del riu Ter.

Aquesta ruta forma part de Pirinexus: una anella ciclable transfronterera que enllaça Ripoll amb Olot, Girona i Sant Feliu de Guíxols (a través de les Vies Verdes Girona) i que segueix cap al nord, travessant l’Empordà, creuant la frontera i recorrent el Vallespir fins a enllaçar amb Molló i Camprodon de nou. A més, en aquest mateix tram ja hi ha la Ruta del Ter, impulsada pel Consorci del Ter.

L’origen de les vies verdes

Una via verda és un antic traçat ferroviari en desús adaptat per a poder ser recorregut en bicicleta, a peu i a cavall, ja que normalment no està permesa la circulació de vehicles a motor. Per tant, les vies verdes aprofiten traçats ferroviaris ja existents. Aquesta premissa no es dóna en el cas de la Via Verda del Ter, ja que és de nova construcció.

Actualment, el seu estat actual és desigual, alguns trams estan construïts i en d’altres encara no s’ha fet cap actuació. Membres del Grup de Defensa del Ter hem recorregut la part construïda de Sant Joan de les Abadesses fins a la Colònia Llaudet, un tram asfaltat de 1,4 kms que circula pel costat de la carretera N-260. En aquest curt tram hi trobem diversos ponts megalítics per salvar petites rieres en un intent per mantenir el mínim desnivell possible. En aquestes fotos es pot apreciar com la petita riera es pot creuar per sota el pont fàcilment, tanmateix una bona via Decathlon no es pot permetre pendents superiors al 5%.

Per què apostem?

Tal com hem fet amb el GR210 (camí vora-Ter), creiem que cal aprofitar camins antics i no construir infraestructures noves que afectin el territori, restant àrees cultivables a un territori amb escassetat de terrenys agrícoles. A més, creiem que, tot i tenir una durada més perllongada, l’asfalt no és una opció viable per una via verda. En cas que així sigui, demanem que sigui anomenada Via Negra.

Aquesta i altres qüestions seran abordades a la trobada que realitzarem el dissabte 9 de febrer a les 10h del matí al Centre Cívic el Palmàs de Sant Joan de les Abadesses juntament amb entitats del territori que vulguin assistir i persones a títol individual.