El Grup de Defensa del Ter celebra els seus 30 anys d’història a l’Embarcador del Ter de Manlleu

Un dia fresquet i agradable. Els primers tastets de la tardor que s’acosta han vestit l’Embarcador del Ter de festa gran. El Grup de Defensa del Ter hem complert trenta anys i ho hem celebrat com calia.

Les piragües, de bon mati han passejat a xics i grans per la placidesa d’unes aigües prou netes, vestides de mates d’espiga d’aigua i acompanyades d’un parell de nierades de coll-verds jovenets que navegaven tranquils al voltant.

A migdia, la lliçó magistral d’en Gabriel Borràs, al voltant del canvi climàtic, la seva incidència al nostre territori i les projeccions i reptes de futur que caldrà encarar. Una delícia de xerrada, amena, entenedora, ben documentada… no endebades en Gabriel és una de les màximes autoritats del país en el tema i un comunicador excepcional.

Un centenar de GDTerus, enmig d’un xivarri notable, hem compartit un arròs vegetal del Graeller rialler, GDTeru també, la mar de bo, entre rialles, petons i abraçades de companys llunyans retrobats per l’ocasió.

Havent dinat, Premis Peix i Espina. Hem entregat solemnement a la Laura Panicot, comissària general de Minyons escoltes i Guies de Catalunya, i quatre noies escoltes, el nostre premi Peix que de tant en tant concedim a persones o entitats que hagin destacat en la defensa de la natura i el medi ambient. Hem premiat la tasca magnífica del Moviment escolta que ha sabut oferir a infants i joves, en un món cada vegada més presoner de l’egoisme i la mentida, un àmbit de lleure i aprenentatge on el respecte, la col·laboració, el servei als altres, el coneixement i l’amor a la natura i al país, permeten, tot divertint-se i compartint, construir la pròpia personalitat i avançar en el camí de la fermesa i la felicitat.

El Premi espina, que no ha estat recollit, s’atorga per tot el contrari i ha recaigut en l’escorxador Patel com a indigne representat de tot un sistema d’indústria porcina brutalment depredadora de recursos i destructora del medi.

Després, els successius presidents hem fet les nostres reflexions de l’esdeveniment, de la trajectòria del GDT i tot seguit la foto de peus a l’aigua per immortalitzar la diada.

Glosa d’alt nivell amb «Cor de carxofa» i concert de Guillem Soler, han tancat brillantment una diada excepcional.