Entrega dels Premis Peix i Espina 2019

El passat diumenge 8 de setembre va tenir lloc una nova edició dels PREMIS PEIX I ESPINA. Aquests són uns premis organitzats pel Grup de Defensa del Ter i que s’han celebrat puntualment al llarg dels seus 30 anys d’història i que en motiu de l’aniversari de l’entitat, enguany s’han volgut recuperar. Són uns premis que serveixen per recolzar o denunciar projectes o entitats en relació al medi ambient.

El jurat dels premis, format per membres històrics del GDT, ha decidir atorgar el següents premis:

EL PREMI PEIX (2019) a Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, en representació del moviment escolta català i en reconeixement a la seva llarga trajectòria i tasca pedagògica en defensa del medi ambient. La tasca de formació de nenes, nens i joves en valors amb la natura com un dels seus pilars fonamentals. Volem destacar la seva aportació en l’esperança de la societat que ha de venir. Així mateix al llarg de la seva trajectòria també han estat diverses les vegades que els escoltes han col·laborat en diferents actes organitzats pel Grup de Defensa del Ter i amb altres entitats ambientals.

El PREMI ESPINA (2019) a la indústria càrnia i de ramaderia intensiva, representada en l’escorxador PATEL de Sant Martí Sescorts (L’Esquirol), propietat del grup Vallcompanys. Com a símbol dels despropòsits. Situada enmig de camps en un paisatge idíl·lic a tocar del Pantà de Sau, amb una més que dubtosa qualificació del sòl al seu dia i una ampliació brutal que està duent a terme aquests dies. No es pot tolerar la gran afectació ambiental que genera a la riera de Sant Martí i al salt del Cabrit. Escorxadors com aquest són la punta de tot un sistema industrial que s’ha instal·lat a casa nostra a base de precarietat a tots els nivells, ambiental, social i laboral.