Excursió i taller sobre les fonts amb l’escola 4 Vents de Manlleu

Divendres 26 d’abril hem fet una excursió amb alumnes de 5è de primària de l’Escola 4 Vents de Manlleu per tal de visitar dues de les fonts del municipi, analitzar-ne l’aigua i explicar la problemàtica per purins que les afecta. Per fer-ho, ens ha acompanyat la intrèpida exploradora Rita. Una aventurera vinguda de terres lleidatanes per tal de conèixer més a fons què passa amb l’aigua contaminada a Osona.

La ruta ens ha portat cap al Poquí fins a la font de la Teuleria, situat just a l’altre cantó de la via, on hem hagut de saltar el Torrent del Poquí, tal com podeu veure a la foto. Però un cop a la font hem observat com no rajava. Tot i així hem aprofitat per explicar d’on prové l’aigua de les fonts i per quina raó n’hi ha moltes de contaminades.

Hem seguit cap a la font de la Cadernera, un broll d’aigua inesgotable però tristament contaminat. Allà hem pogut fer un anàlisi de nitrats amb el kit que utilitza el GDT per fer anàlisis in situ. Cal remarcar que els anàlisis de les fonts que realitzem anualment s’analitzen en un laboratori farmacèutic.

El resultat de la font de la Cadernera ha sigut superior als 100mg/l de nitrat. Tot seguit hem analitzat aigua de la cantimplora d’una alumne i hem pogut veure com aquesta sí que era potable. Hem acabat reflexionant sobre la contaminació de la nostra terra. Esperem que, amb iniciatives com aquesta, les properes generacions tinguin una mica més de consciència i es pugui revertir la situació.