Participació al 1er ‘Foro de Agua de Boca de Plasencia del Monte’

El dissabte 4 de maig vam participar al 1er Foro de Agua de Boca de Plasencia del Monte.  Plasencia és un poble de menys de 100 habitants situat a la província de Huesca. Des de fa uns anys observen amb desànim com l’aigua de boca que arriba al poble està contaminada per nitrats, amb concentracions que actualment estan per sobre de 100 mg/l de nitrats. Al poble han instal·lat una font d’osmosi inversa per tal de subministrar aigua potable al poble, però és una solució temporal.
Sense entrar a resumir totes les xerrades, destacar algunes coses que ens van sorprendre. Per exemple, allà no es vincula (no es vol vincular) la contaminació per nitrats amb les granges intensives. Per tal que us feu una idea de la magnitud del problema: dins la xerrada tècnica que va haver-hi es parlava del nitrogen inorgànic com a causant de la contaminació. En base a quin anàlisi ho deien? Quines evidències científiques van mostrar? Doncs cap n’hi una, el ponent comentava que els agricultors li havien comentat la quantitat de nitrogen inorgànic que usaven per fertilitzar i que, després, amb unes copetes de més, li havien dit quantitats molt superiors. També va treure pes als efectes del nitrat sobre la salut, dient que en veritat, no hi ha seguretat de que causi càncer. Es plantejava com si fos un mal que et pogués tocar per mala sort.
Destacar, la sempre increïble intervenció de Pedro Arrojo, que va ajudar a il·luminar aquest tema tant obscur. Queda patent que el que estan vivint a Huesca és el que aquí es va viure fa uns anys. Esperem que les xerrades serveixin per tal que les persones es facin preguntes i les facin als seus representats polítics, a fi d’esbrinar el que està passant. El fet que la cabana porcina d’Aragó superi la de Catalunya és una bona pista.
Des del GDT felicitem l’organització de l’acte: l’Associació de Veïns de Plasencia del Monte. Fa falta ser valent per encarar aquest problema en un poble petit, on tothom es coneix i el sector porcí industrial guanya pes dia a dia.