Plantes aquàtiques al riu Ter a Manlleu

Enguany, en accedir al riu, molta gent s’ha sorprès en observar l’esplet de plantes aquàtiques que hi creixen. Al GDT hem rebut tot un seguit de consultes de persones encuriosides, i fins i tot algunes preocupades pel creixement espectacular del que molts anomenen algues, a la zona entre el pont i Can Llanes de Manlleu. Val a dir que, un cop observades i identificades, no són pas algues, sinó plantes aquàtiques.

Es tractaria de dues espècies, l’espiga d’aigua crespa, (Potamogeton crispus) i la llengua d’oca (Potamogeton natans), dues fanerògames -plantes amb flor-.

Són espècies de vegetació aquàtica, la presència de les quals ens indica que l’aigua és de relativament bona qualitat però que conté força nutrients (nitrat i fosfat).

No representen cap desgràcia ja que aporten oxigen a l’aigua i n’extreuen els nutrients, impedint la proliferació d’algues. A més, aquestes plantes donen refugi a peixos, amfibis i altres animalons aquàtics i són a la base de la cadena tròfica.

Possiblement l’augment progressiu de la transparència de l’aigua, juntament amb la dispersió que la riuada de la passada tardor pogué ocasionar en remoure el fons, hagin afavorit aquesta crescuda espectacular.

En tombar l’estiu aniran desapareixent, fins la primavera.

Grup de Defensa del Ter
Jesús Soler