Reunió amb el Síndic de Greuges per denunciar la creixent cabana porcina en zones vulnerades

El passat divendres 14 de juny Lluçanès Viu, el Grup de Defensa del Ter i diferents veïns afectats, ens hem reunit amb el Síndic de Greuges a Barcelona per traslladar-li les nostres preocupacions.

Hem denunciat la reobertura d’una granja porcina dins el nucli urbà de Beulaigua al municipi de Sant Martí d’Albars, al Lluçanès. Les instal·lacions estan paret per paret amb les cases del nucli urbà. Són unes antigues naus de bestiar que actualment s’han reformat amb capacitat per més de mil porcs.

Veiem escandalós que l’Ajuntament i la Generalitat hagin autoritzat i consentit retornar aquestes naus, ubicades dins el nucli urbà, a l’activitat d’engreix de porcs. La producció intensiva porcina és una activitat industrial més i com a tal s’ha d’allunyar de les cases.

També hem denunciat al Síndic de Greuges que s’ha reiniciat l’activitat d’una granja situada a uns 150 metres del nucli urbà de Santa Eulàlia de Riuprimer, prop d’uns terrenys on està prevista la construcció d’una nova escola al municipi.

Actualment s’ha passat l’activitat de la granja fins a 9.690 garrins deslletats. Tot i que amb el canvi, els informes quantifiquen una reducció de la producció de nitrogen, la realitat és que les pudors que arriben al municipi han augmentat, i s’ha començat a generar malestar entre la població per la proximitat que aquest granja tindrà amb la futura escola.

Fa anys que denunciem l’excés de cabana porcina que pateix la comarca d’Osona i el Lluçanès i la contaminació dels seus pous i fonts. La Generalitat ha declarat la comarca zona vulnerada per la contaminació dels purins. Tot i això, la cabana no ha fet més que augmentar, sense posar solució a totes les problemàtiques que això comporta.