Valoració del GDT sobre la trobada amb el president Quim Torra

El dimarts de la setmana passada ens vam reunir amb el president Torra i el conseller Calvet, aquesta trobada neix de la demanda d’Ecologistes de Catalunya per a la restitució d’un Departament de Medi Ambient.

Més d’una desena d’entitats van assistir a la trobada per tal de traslladar a la Presidència diferents problemàtiques. Tanmateix, el temps era molt limitat: la trobada va durar 50 minuts. En aquest context vam haver de seleccionar quin tema volíem traslladar de forma prioritària. Des del Grup de Defensa del Ter vam decidir parlar de la problemàtica de les granges industrials porcines.

El model industrial porcí va ser un del temes que van tenir preeminència dins la trobada, essent que des de presidència es va expressar la preocupació per un tema que també els sembla urgent de solucionar. Ara bé, com sempre s’ha fet, van fer una fugida endavant parlant de les virtuts del nou decret de dejeccions ramaderes com a solució a aquesta problemàtica.

Des del GDT sabem que aquesta no és la solució, fa anys que ens venen la moto d’aquest decret. I quan finalment vam poder veure el seu text provisional, vam comprovar que es tractava d’un decret completament continuista que no busca solucionar la causa del problema, sinó la conseqüència del mateix. Vam traslladar a presidència aquesta idea, demanant valentia per reduir la cabana porcina als punts més contaminats de Catalunya, per tal d’adequar-la al territori.

Finalment, ens van obrir la porta a noves trobades. Com a GDT valorarem si val la pena seguir aquesta via o prioritzem seguir amb altres tàctiques de pressió.

 

Ginesta Mary, presidenta del Grup de Defensa del Ter