Via verda o via negra? – Toni Clavera

Molts recordem, ara farà uns 30 o 35 anys, quan anàvem de Ripoll a Camprodon, els camps verds vora la carretera, un mosaic continu que feia goig de veure. Ara, però, el paisatge ha canviat. Un grapat de polígons (suposadament donen molta feina), alterna amb alguns camps. Finalment, com a cirereta del pastís, s’hi suma la suposada “Via verda” que ha començat en un tram de vora 2 km, des de Sant Joan de les Abadesses fins a la colònia Llaudet, a punt per a la seva remodelació. Com aquell que vol perllongar, donat el seu suposat èxit, la via verda ciclable de Ripoll a Sant Joan.

Però l’impacte és considerable, una sinuosa carretereta d’asfalt negre amb ponts majestuosos al més pur estil Eiffel la fan més que visible. El projecte, que ja ha començat a executar-se, ha d’arribar fins a Setcases. Per aquest 2019 hi ha una partida pressupostària perquè arribi a Sant Pau de Segúries. La nostra pregunta és: realment el territori vol aquest tipus d’infraestructura resseguint la vall del Ter?

Des del Grup de Defensa del Ter, creiem que no ha de ser així, i intuïm que no som els únics, hi ha entitats i persones que també ho rebutgen.

La via verda ciclista de Sant Joan de les Abadesses a Setcases és un impacte, per la manera com es construeix, pels ponts, per les amplades del carril, pels talussos, pel tipus de paviment. Està dissenyat pels tècnics del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat sense haver trepitjat el territori ni tenir cura en la seva sostenibilitat. La via ciclable ja existeix: el Consorci del Ter, l’ha proposat i l’ha senyalitzat, aprofitant antics camins. Es podria promoure, potenciar, fins i tot, millorar algun tram amb petites actuacions. Amb la despesa feta amb els 2 km de via verda, seria suficient per arranjar la totalitat de la via ciclable existent.

A més, des del GDT impulsem el Camí Vora Ter, des de fa més de 20 anys, un camí que intenta acostar-se al riu i el seu bosc de ribera. En aquests moments hem pogut senyalitzar el tram fins a Sant Joan i tenim pendent senyalitzar fins a Sant Pau de Segúries.

Demanem doncs a les entitats responsables una escolta atenta a les veritables necessitats de territori i, ara que hi som a temps, valentia per poder corregir, modificar i, si cal, aturar aquest projecte tan poc respectuós per impulsar aquelles vies que ja fa temps que estan fent ús del riu Ter.

Toni Clavera

Grup de Defensa del Ter