El passat 26 de març va tenir lloc a la Sala d’Actes de la Cooperativa de Torelló la xerrada Com avança la gestió pública de l’aigua a Osona i a Catalunya
A càrrec de:
– Jaume Colomer, conseller delegat d’Aigua potable i Habitatge al Consell Comarcal d’Osona i regidor de l’Ajuntament de Vic. Amb la ponència: Presentació i reptes de present i futur de l’empresa pública del Consell Comarcal d’Osona per la gestió de l’aigua en baixa.
– Eloi Badia, president de l’AMAP (Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública) i regidor de Presidència, del Consell Municipal i d’Aigua i Energia de l’Ajuntament de Barcelona. Amb la ponència: La situació de la gestió pública de l’aigua a nivell català i metropolità. Context de reptes i oportunitats.
Jaume Colomer és arquitecte i ha estat el principal artífex de la recent aprovació de la constitució de l’empresa 100% pública del Consell Comarcal d’Osona per a la gestió de l’aigua en baixa i clavegueram. Una aposta insòlita a nivell comarcal en el context català i que obre les portes al canvi de model de gestió als municipis d’Osona que s’hi vulguin adherir. Inicialment ja compta amb 7 municipis que faran el canvi en el model de gestió de l’aigua al seu municipi; passant de l’empresa privada a la gestió pública i mancomunada a nivell comarcal. Recentment hi ha entrat Torelló i es preveu que pròximament ho faci St. Vicenç de Torelló, municipis que finalitzen els seus contractes de servei amb SOREA (del grup multinacional SUEZ-AGBAR). S’espera que aquesta sigui una tendència a nivell osonenc, en sintonia amb el context català i europeu de remunicipalitzacions del servei.
Eloi Badia, és enginyer i prové de la militància en moviments de l’aigua des d’Enginyers Sense Fronteres i Aigua és Vida. És el primer president de l’AMAP, la finalitat de la qual és difondre i promoure la gestió íntegrament pública de l’aigua, així com donar suport als municipis que vulguin encaminar-se cap a una gestió pública de l’aigua.
Com a responsable polític del servei d’aigua a Barcelona, ha estat la figura que més ha lluitat per la municipalització de l’aigua, encara en procés. Després de presentar varis informes on s’apuntaven diverses irregularitats per part d’Aigües de Barcelona, l’empresa encarregada del subministrament de l’aigua a Barcelona, va promoure la consulta ciutadana sobre la gestió de l’aigua per anar avançant democràticament cap a una gestió pública del servei.
Des de la Plataforma Volem l’Aigua Neta, Clara i Nostra des de la Vall de Ges, defensem que una gestió pública i democràtica de l’aigua és el millor camí per a la recuperació del bon estat ecològic de rius i aqüífers. I al mateix temps un medi ambient sa és el millor camí per garantir de forma efectiva i eficient l’accés a l’aigua potable i de qualitat a la ciutadania.
Creiem que la gestió pública de l’aigua ha de garantir l’accés igualitari a aquest dret fonamental, com és l’aigua potable i el seu sanejament. L’aigua és un dret humà i un servei bàsic i públic, no una mercaderia. Per tant, la seva gestió ha d’estar fora de lleis del mercat, interessos privats o mans privades amb interessos comercials.
Us convidem a seguir-nos a les xarxes socials i a formar part de la onada en favor de la gestió pública i democràtica de l’aigua.