El Grup de Defensa del Ter organitzem un Aplec de Camins el proper dissabte 19 de desembre a les 11 del matí al Casal d’Avis de Borgonyà. (11h benvinguda amb te i infusions – 11.15h inici de l’Aplec). La trobada es farà seguint les mesures de protecció de la Covid19. Si aquest dia les restriccions per la Covid19 no permeten la mobilitat entre municipis, l’Aplec de Camins es realitzarà telemàticament el mateix dia i hora.
Els objectius d’aquest aplec són dos: posar en valor tots aquests anys de feina reeixida i conscienciació, i examinar la gestió de cara a un futur amb els propòsits del projecte camins. Una de les motivacions per fer l’aplec són les demandes de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) per enllestir el GR210 i definir el seu manteniment.
El projecte Camins és un dels primers projectes en el que es va començar a veure com el GDT no només es dedicava a la defensa de riu Ter, sinó també al seu entorn. Fa més de dues dècades que es va posar en marxa, juntament amb agrupacions excursionistes com la de Torelló o la de Sant Quirze de Besora, o amb Paisatges del Ter. El projecte va ser dels pioners en crear senders que unissin el gaudi de la natura i la sensibilització en les seves problemàtiques. Actualment, n’hi ha d’altres al territori català que han seguit l’exemple, com el camí vora el riu Congost, vora el riu Llobregat i d’altres.
La seva finalitat és acostar la gent al riu, sota la premissa de que conèixer és estimar, denunciar-ne les agressions i fer respectar els cinc metres de pas o servitud al costat del riu. En resum, pel GDT el projecte és una eina de conscienciació i mobilització ecologista.
Actualment el projecte Camins n’inclou tres:
– El Camí Vora Ter (sender de Gran Recorregut GR-210). És el més ambiciós. La primera etapa és va obrir el 1997 i es va presentar oficialment a la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya el 2002. Pretén anar del naixement del riu Ter fins a la seva desembocadura. Actualment transcorre des de Sant Joan de les Abadesses fins a Sau.
– La Ruta del Sorreig (sender de Petit Recorregut PR-46). Arran del cas Puigneró la riera del Sorreig estava molt malmesa. Un grup de gent del GDT la van voler posar en valor i van decidir fer una ruta que la resseguís. Transcorre des del santuari dels Munts fins a Santa Cecília de Voltregà.
– El Camí Vora Ges (sender de Petit Recorregut PR-47). És el més recent, però segurament el més concorregut dels tres. Recorre des de Vidrà a Torelló on el Ges desemboca al Ter.
El manteniment dels camins es fa amb l’esforç de socis/es, «padrins» i simpatitzants; i hi col·laboren alguns ajuntaments. També alguns estius s’han organitzat camps de treball amb Agrupaments Escoltes o grups internacionals.
20 anys han donat molt de sí i han permès establir una filosofia de treball que manté viu l’esperit del projecte Camins. Però alhora han canviat molt les coses, el mapa dels senders a Catalunya ha evolucionat i les lluites ecologistes també. És raonable fer una aturada per gaudir del camí fet i alhora examinar el recorregut del demà.
El Grup de Defensa del Ter t’animem a venir i a participar de l’Aplec Camins!
Si no pots assistir-hi agrairem la teva opinió i/o propostes a través del correu electrònic.