El Grup de Defensa del Ter deixem la gestió de l’Embarcador del Ter de Manlleu: els seus valors s’han de preservar

L’Embarcador del Ter de Manlleu va néixer el 1996 amb un esclop i una espardenya (concretament quatre piragües i una caixa de camió) però amb l’entusiasme imparable de la gent del Grup de Defensa del Ter, que volíem recuperar la dignitat del riu en el seu sentit més ampli. Recuperar la qualitat de l’aigua, la seva fauna i flora, però també la seva vessant social: les ganes de viure de cara el riu, de passejar-hi, enamorar-s’hi, o fer-hi una remullada! Cal tenir present que des de la dècada dels 70-80 el riu havia esdevingut una claveguera a cel obert, i la gent hi vivia d’esquena. Calia donar-li dignitat per valorar-lo com es mereix. Estimar-lo i cuidar-lo per poder-ne gaudir. Es pot afirmar que l’Embarcador ha set un èxit col·lectiu, liderat pel GDT, però sempre amb la complicitat de l’Ajuntament de Manlleu i de la gent de la comarca; que ha servit per fer de revulsiu a tota la zona del passeig del Ter de Manlleu, i que ha set inspiració també per altres pobles. El riu ja no és vist com un abocador! Els nostres rius i rieres són vida! Valen la pena! Són un tresor des del punt de vista ecològic, social i econòmic.

Han passat més de dues dècades, els temps han anat canviant, i l’Embarcador no ha parat de fer propostes per afrontar els nous reptes de cada moment. Estiu rere estiu, amb molta il·lusió, i amb un esforç molt gran de l’entitat; el voluntariat, socis i sòcies, personal contractat i molta col·laboració puntual; s’ha aconseguit, amb més o menys encert, fer de l’Embarcador del Ter un espai emblemàtic, un aparador del GDT, i un punt de difusió de les seves idees. Sempre en positiu, a l’Embarcador del Ter s’han fet realitat molts discursos que actualment són en boca de tothom:

– Davant del menysteniment del riu com a claveguera, des del GDT hem proposat apropar-nos al riu. Per denunciar els abusos, per fomentar el seu coneixement i estima. Tenir rius vius per gaudir-ne i poder-lo aprofitar.

– Davant de l’augment irracional dels residus d’un sol ús, des del GDT hem apostat per la reutilització d’envasos i evitar escombraries.

– Davant de l’augment de la contaminació de les fonts provocat per la generalització de la industria del porc, a l’Embarcador del Ter hem apostat per la comercialització de productes de Km0, donant suport a la pagesia local.

– Davant de l’augment de productes prefabricats en les nostres dietes, el GDT hem proposat productes saludables, ecològics i artesans.

– Davant d’una cultura dominada pels grans mitjans de comunicació, a l’Embarcador del Ter hem proposat actuacions culturals de tot tipus, properes, en directe, gratuïtes i per a tothom… El petit gran tresor de les Llunes del Ter.

– Davant d’un sistema econòmic que ens empeny a consumir sempre més i més, nosaltres hem optat per la moderació, hem convidat a tota la gent a passar bones estones sense haver de consumir res. Qualsevol persona hi és benvinguda! Tothom que respecti l’espai.

– Sempre amb una mirada oberta a col·laborar amb  administracions i associacions. Amb gran implicació en el teixit social de la comarca.

Perquè de fet, l’Embarcador ha set sempre un acte d’amor, de creació, de proposició. De valorar les coses d’una altra manera. Aquesta és l’essència amb què el GDT ha portat l’Embarcador. Buscant alternatives il·lusionants que ens puguin donar pistes de cap a on hauríem d’anar per construir el futur que volem. Estan sempre alerta a les alternatives a un sistema econòmic en plena fallida, que consumeix cada cop més recursos i genera cada cop més residus. Un model econòmic que només busca el benefici individual i l’augment continu de la facturació. Que no té en compte el medi ambient ni les persones. Cal acabar amb ell perquè sinó ell acabarà amb nosaltres.

A l’Embarcador del Ter s’hi està de conya a les nits d’estiu, a la fresca, en bona companyia i gaudint d’una llimoneta o una cervesa artesana… però segurament el més interessant del projecte és que valora coses que el sistema econòmic d’avui (més semblant a una secta religiosa que a una ciència) no és capaç de valorar. Aquells valors que l’economia monetària ha convertit en intangibles, però que a l’hora de la veritat son més palpables que les fictícies especulacions de la borsa…. Quant valen els serveis que ens ofereix un riu? I tenir els aqüífers sans? I un teixit social viu? Quant val la fotosíntesi que fan les plantes? I tenir pagesos a Osona que ens abasteixen de menjar i cuiden la fertilitat dels sòls? A l’Embarcador sempre s’ha mirat de valorar les coses d’una altra manera, posant el bé comú al centre. «Porqué solo el necio, confunde valor i precio».

Gràcies a l’Embarcador del Ter, des del GDT hem pogut transcendir els discursos, i passar a l’acció, amb totes les limitacions i mancances que es puguin trobar. Per tot això estimem molt l’Embarcador del Ter, pel què hi hem viscut i pels valors que representa. N’estem enamorats!

Ja fa alguns anys que des de l’Ajuntament de Manlleu, se’ns diu que tenen un altre mena de pla per l’Embarcador. S’ha obert concurs públic, i sembla que es vol apostar per un projecte més gastronòmic i més empresarial. És legítim. El Grup de Defensa del Ter no ens hi presentarem. Només esperem que el nou projecte que aterri a l’Embarcador del Ter, no suposi fer marxa enrere en alguns dels valors fonamentals de l’Embarcador del Ter. I que si cal, nosaltres ens oferim per ajudar en el què puguem per tal que l’espai segueixi potenciant els valors naturals, socials i culturals del riu; segueixi cuidant la reducció de residus, els productes de proximitat, i en general tots aquells valors de l’economia social i solidària. Valors que el mateix Ajuntament de Manlleu es va comprometre a complir a partir del 2018 en el «Marc d’Acció en Economia Social i Solidària (ESS): una economia plural per al desenvolupament harmònic de Manlleu».

Desitgem que arribi un nou estiu i, independentment de qui porti la gestió de l’Embarcador, poder seguir baixant al riu per gaudir-lo. Manlleu s’ha d’apropar encara més al riu, potser no en piragua, potser a prendre un bany!! I que puguem consumir quelcom, sabent que estem apostant per un model de territori i de societat esperançadors. Perquè ningú entendria que a l’Embarcador del Ter es fessin passes enrere. Això seria inimaginable.

Grup de Defensa del Ter
Maig de 2020

El Grup de Defensa del Ter després de portar l’Embarcador del Ter des del 1996 volem deixar aquest llegat de valors, perquè ens agradaria que fossin respectats en la futura gestió de l’espai.

Els valors que s’han assolit i defensat al llarg d’aquests anys són un guany col·lectiu per la ciutadania, qualsevol pas enrere seria difícil d’entendre.

Ens oferim a col·laborar amb l’Ajuntament de Manlleu i els agents que hi estiguin implicats per vetllar per la continuïtat d’aquests valors: