A pocs dies per acabar el febrer (2020) al Grup de Defensa del Ter ens arriba una comunicació oficial de l’Ajuntament de Manlleu on ens fa saber que no se’ns prorroga la llicència de l’ús de l’Embarcador del Ter, que ens va ser atorgada al 2018 pel termini d’un any i prorrogable per tres anualitats.
La situació no ens agafa de sorpresa perquè pocs dies abans de manera fortuïta ens arriba la informació que l’Ajuntament té la intenció de treure novament a concurs la gestió de l’Embarcador del Ter per aquest proper estiu. Per aquest motiu sol·licitem una reunió amb el regidor de promoció econòmica que ens transmet el mateix missatge, sense poder aclarir quin projecte de futur té el consistori per aquest espai. Ens convida a presentar-nos al nou concurs públic que estan preparant.
Però fem una mica d’història. L’Embarcador del Ter de Manlleu va començar l’any 1996 per iniciativa, risc i compte propi del Grup de Defensa del Ter, fruit de la motivació i les ganes de capgirar el pèssim estat del riu d’aleshores i promovent el lloguer de piragües al riu Ter a la zona de Can Sanglas (el que aleshores era una fàbrica tèxtil abandonada). La idea era acostar la gent al riu i potenciar la vivència i l’estima cap a la natura i el Ter. Un projecte que naixia aprofitant una antiga caixa de camió i un contenidor portuari amb les oportunes modificacions. Eren altres temps i el passeig del Ter i la llum de les faroles s’acabaven al pont de Can Molas.
L’èxit de la proposta, l’incipient servei de begudes i entrepans i la programació cultural que es va començar a desenvolupar llavors varen ser l’embrió del què ha estat fins avui aquest projecte.
L’any 2003 l’Ajuntament de Manlleu en reconeixement a l’empenta i singularitat del projecte (d’acord amb el Grup de Defensa del Ter) va destinar un projecte de l’Escola Taller per construir les instal·lacions actuals de l’Embarcador del Ter, amb estructura de ferro i acabats de fusta. I es convertia en un nou equipament de titularitat municipal que a partir de llavors s’ha tret a concurs públic. Cada concurs ha suposat un conveni de gestió de diferents durades que des de llavors ha guanyat el Grup de Defensa del Ter.
L’Embarcador del Ter ha anat caminant i evolucionant amb els propis objectius del Grup de Defensa del Ter. Un espai on cada estiu s’ha prestat un servei de bar-terrassa, amb tot el personal amb contracte seguint el conveni del sector corresponent, tenint cura dels drets socials i laborals, i on als últims anys s’ha creat una nova normalitat: el servei de productes ecològics i de proximitat a preus assequibles per al gran públic.
Pel Grup de Defensa del Ter l’Embarcador del Ter no ha estat un projecte orientat als beneficis econòmics, sinó un aparador per visibilitzar l’entitat, el seu discurs i els seus objectius de defensa del riu i de l’entorn amb coherència i en positiu. Aquesta normalitat és segurament la seva principal grandesa i possiblement al mateix temps és el que fa que no es valori prou.
Una altra constant al llarg d’aquests anys ha estat la programació cultural i gratuïta de l’Embarcador del Ter, el que es coneix com Les Llunes del Ter. Des dels seus inicis variades actuacions culturals han amenitzat les tardes i nits a vora el riu. Teatre, música, recitals, performances, acudits, xerrades i documentals. La gran majoria d’aquestes actuacions han estat d’artistes locals però també d’altres de la talla de Labordeta, Roger Mas, Isabel Clara Simó, Quico el Cèlio i el Mut de les Ferreries.
Al 2002 la Fes-te Jove va sorgir també de la iniciativa dels joves que freqüentaven l’Embarcador i es van cultivar les complicitats necessàries perquè aquesta festa tingués espai i es desenvolupés amb totes les garanties, amb la col·laboració també de l’ajuntament.
Durant aquests anys l’Embarcador del Ter ha esdevingut actor protagonista de la transformació que hi ha hagut a Manlleu. La recuperació i centralitat del Ter com un dels tresors i senyes d’identitat del poble. Un patrimoni ambiental, cultural i social com a punt de trobada i d’oci respectuós amb l’entorn. Un mèrit compartit també en molts moments amb el propi ajuntament i amb el Museu del Ter (inaugurat el 2004) amb qui hem mantingut un bon veïnatge.
L’Embarcador del Ter és un projecte transversal i aglutinador de l’economia social i solidària d’Osona, i per això és la seu de la Fira Alterna’t els darrers estius. En aquest àmbit és un projecte conegut també a bona part de Catalunya.
No obstant, el conveni actual ens permetia gestionar l’Embarcador durant encara dos estius més. Malauradament, tot acaba amb un burofax de dos paràgrafs per part de l’Ajuntament de Manlleu a pocs dies per acabar aquest més de febrer: «no es prorroga la gestió de l’Embarcador i en el termini màxim de 15 dies naturals heu d’abandonar l’espai i el deixar-lo lliure, buit i a disposició de l’Ajuntament.»
La foto actual de la zona de l’Embarcador és força trista, la passera inaugurada l’any passat està potes enlaire. I de moment, l’Embarcador també.
Grup de Defensa del Ter
Manlleu, març 2020