El Grup de Defensa del Ter (GDT), Justícia Alimentària, Càrnies en Lluita, Pol·len Edicions SCCL i Setembre han convocat el concurs literari «El porc del demà». Es tracta d’un concurs de relats emmarcats dins la ficció distòpica en els quals l’eix central giri entorn a la indústria porcina i la seva decadència. Els deu relats finalistes seran publicats en un llibre per Pol·len Edicions. L’objectiu de les entitats organitzadores és que el concurs tingui un àmbit nacional i estatal. El termini de presentació d’originals comença el 15 de febrer i s’allarga fins el 15 d’abril de 2020.
El concurs literari ha estat presentat en roda de premsa aquest dimarts 11 de febrer a Vic per part de representants de les cinc entitats i cooperatives convocants. En la mateixa s’hi han donat a conèixer els detalls de les bases del concurs, però també la preocupant situació que es deriva ja actualment de la indústria porcina i de la denúncia de la qual sorgeix la idea de convocar el concurs literari. Amb l’objectiu de denunciar, ara des de l’àmbit de la cultura, on podem acabar en un futur si no s’hi posa remei d’immediat.
El concurs no s’ha presentat a Osona per casualitat. I no és perquè algunes de les entitats convocants del mateix hi duguin a terme bona part de la seva activitat. Tal com pot llegir-se en el preàmbul de les bases d’«El porc del demà», «a Osona en saben molt de porcs, una comarca on hi ha gairebé sis porcs per habitant». I continuen: «Els porcs són criats en granges, o parlant clar, fàbriques de producció de carn barata, on entren pinso i aigua i en surt carn i contaminació».
Afegeixen que «la meitat de les masses d’aigua subterrànies de la comarca estan contaminades per nitrats provinents dels pixums i excrements dels porcs, la petita pagesia familiar i arrelada al territori està desapareixent, les terres i granges passen a formar part de grans grups industrials i es generen llocs de treball precaris tant als escorxadors i a la indústria càrnia com a les mateixes granges».
Aquest panorama desolador, però, ja no és exclusiu d’una sola comarca. A Catalunya el 41% de les masses d’aigua subterrània estan contaminades amb nitrats. I conclouen: «El model és tan beneficiós, si més no per uns pocs (porcs), que ja afecta tota la península. Tot i que els espanyols consumeixen 4 vegades més carn que la que recomana la OMS (Organització Mundial de la Salut), més del 50% de la carn porcina produïda aquí es dedica a l’exportació».
És a partir d’aquest escenari actual que les cinc entitats i cooperatives convocants conviden a imaginar un futur amb la indústria porcina de protagonista i plasmar-lo en un relat curt, que tant pot ser escrit en català com en castellà. El jurat del concurs seleccionarà 10 relats finalistes, dels quals es reconeixeran el primer, el segon i el tercer millors, que rebran el nom de Garrina d’Or, Peu de Porc i Cordill del Fuet, respectivament. Com a premi, els 10 relats finalistes seran publicats per l’editorial Pol·len en una coedició entre totes les entitats. L’entrega de premis es farà el 24 de maig a la Fira Literal a Barcelona.
El jurat del concurs està format per persones membres de les entitats convocants i altres de reconegut prestigi dins el món literari i de l’activisme: Biel Barnils (escriptor i poeta), Ferran Garcia (Justícia Alimentària), Laura Arau (Tigre de Paper i Fira Literal), Mar Carrera (Pol·len Edicions), Raquel Santanera (escriptora i poeta), Roser Iborra (escriptora i activista de Càrnies en lluita), Sara Blázquez (Setembre) i Sergi Solà (Grup de Defensa del Ter).
El cartell que anuncia el concurs literari és obra de l’artista Lluís Muntada.
Les bases completes del concurs poden consultar-se en aquest enllaç.
Cinco entidades convocan un concurso literario sobre la catástrofe de la industria porcina
El Grup de Defensa del Ter, Justícia Alimentària, Càrnies en lluita, Pol·len edicions y Setembre han convocado un concurso literario “El cerdo del mañana”. Se trata de un concurso de relatos dentro de la ficción distópica, donde el eje central es la industria porcina y su decadencia. Los diez relatos finalistas serán publicados en un libro por Pol·len Edicions. El objetivo de las entidades organizadoras es que el concurso tenga ámbito nacional y estatal. El termino de presentación de los originales empieza el 15 de febrero hasta el 15 de abril de 2020.
El concurso literario ha sido presentado en una rueda de prensa este martes 11 de febrero en Vic por parte de los representantes de las cinco entidades y cooperativas convocantes. En la misma se han dado a conocer los detalles de las bases del concurso, pero también la preocupante situación que se deriva, ya actualmente, de la industria porcina y de la denuncia de la cual nace la idea de convocar un concurso literario. Con el objetivo de denunciar, ahora desde el ámbito de la cultura, donde podemos terminar en el futuro si no se hace alguna cosa para mejorar la situación.
No es casualidad que el concurso se presente en Osona. Y no es porque algunas de las entidades convocantes del mismo realicen sus actividades en esa comarca. Tal y como se puede leer en el preámbulo de las bases de “El cerdo del mañana”, “en Osona saben mucho de cerdos, una comarca donde hay casi 6 cerdos por habitante”. Y continúan: “Los cerdos son criados en granjas, o hablando claro, fabricas de producción de carne barata, donde entra comida y agua y sale carne y contaminación”.
Añaden que “la mitad de las masas de agua subterráneas de la comarca están contaminadas por nitratos procedentes de los orines y excrementos de los cerdos, la pequeña ganadería familiar y enraizada en el territorio esta desapareciendo, las tierras y granjas pasan a formar parte de grandes grupos industriales y generan lugares de trabajo precarios tanto en los mataderos y en la industria cárnica, como en las mismas granjas”.
Este panorama desolador, pero, ya no es exclusivo de una sola comarca. En Catalunya el 41 % de las masas de agua subterránea están contaminadas con nitratos. Y concluyen “ El modelo resulta tan beneficioso para unos pocos que ya afecta a toda la península. Aunque los españoles consumen 4 veces más carne que la que recomienda la OMS (Organización Mundial de la Salud), más del 50% de la carne producida aquí se dedica a la exportación”.
Es en base a este escenario actual que las cinco entidades y cooperativas convocantes invitan a imaginar un futuro con la industria porcina como protagonista y plasmarlo en un relato corto, que tanto puede ser escrito en catalán como en español. El jurado seleccionara 10 relatos finalistas, de los cuales se reconocerán, el primero, el segundo y el tercer mejores, que recibirán el nombre de Garrina de oro, Pie de cerdo y Hilo de fuet, respectivamente. Como premio, los 10 relatos finalistas serán publicados por la editorial Pol·len edicions en una coedición entre todas las entidades. La entrega de premios se realizara el 24 de mayo en la Fira Literal de Barcelona.
El jurado del concurso estará formado por personas de las entidades convocantes y otras de reconocido prestigio dentro del mundo literario y del activismo: Biel Barnils (escritor y poeta), Ferran Garcia (Justícia Alimentària), Laura Arau (Tigre de paper y Fira Literal), Mar Carrera (Pol·len edicions), Roser Iborra (escriptora y activista de Càrnies en Lluita), Sara Blázquez (Setembre) i Sergi Solà (Grup de Defensa del Ter).
El cartel que anuncia el concurso literario es obra del artista Lluís Muntada.
Se pueden consultar las bases completas del concurso en este enlace.
2 comentaris a “Cinc entitats convoquen un concurs de relats sobre la catàstrofe de la indústria porcina”
Els comentaris estan tancats.