Un centenar de persones participen a l’acte lúdic-reivindicatiu PATEL, QUIN PASTEL!

El Grup de Defensa del Ter fem pública, a través de l’acte PATEL, QUIN PASTEL!, una denúncia a la fiscalia per la contaminació de la riera de Sant Martí a L’Esquirol per part de l’escorxador PATEL SA (Grup Vallcompanys). I ens mostrem contraris al model de ramaderia industrial que aquest escorxador representa.

L’acte lúdic-reivindicatiu d’aquest 22 de juliol s’ha realitzat a l’entorn de Patel (L’Esquirol – Osona) i ha comptat amb la presència d’un centenar de persones. S’ha fet una ruta teatralitzada pel camí ral que passa pel mig de Patel que ha servit per fer evident l’impacte d’aquesta construcció industrial i les males olors i soroll que provenen del mateix escorxador, presents durant tot el camí.

S’ha comptat amb les actuacions musicals, realitzades prop del Salt del Cabrit amb vistes a l’escorxador Pate, de Miona – Mariona Vilar i Jordi Tolosa, Ernest Crusats, Guillem Ramisa, Mig Macos – Martafo i Xevi Crosas, i Clara Marsó, amb la poesia de Raquel Santanera, Max Besora i Ferran García, els parlaments dels col·lectius Càrnies en Lluita, Amics i Amigues de la natura de Roda de Ter i Masies i el Moviment veïnal de L’Esquirol i l’actuació teatral de les Truges de la Plana.

Llicència per contaminar

El volum d’aigua que Patel aboca a la riera és similar al cabal que baixa per la riera. PATEL té un permís autoritzat que li permet abocar aigua amb un volum de 10 mg/l d’amoníac. Una quantitat que, ja de per sí, suposa un fort impacte en la biodiversitat i la qualitat ambiental de la riera.

Després de fer un cert seguiment, des del GDT vàrem comprovar que els valors es mantenien per damunt del límit tot sovint. Però l’alarma es va disparar el 6 de març de 2019 quan aquest valor va arribar a 49,7 mg/l d’amoníac, quintuplicant el suposat topall imposat per l’administració. Davant la inacció dels Mossos d’Esquadra i l’ACA, als quals ja hem denunciat els fets anteriorment, des del GDT decidim denunciar aquests fets públicament i interposem una denúncia a la fiscalia perquè indagui els fets.

Un model agroindustrial que cal revertir

Patel SA, actualment mata més de cinc mil caps de porcí diaris, i està realitzant una ampliació per tal de construir més càmeres frigorífiques i d’envasat, incrementant l’edificabilitat gairebé un 50%, fins als 64.915 m2 de sostre. L’ampliació és palpable a simple vista i està causant un greu impacte en una zona de gran valor natural com és el pantà de Sau. A més, es modificarà el traçat del Camí Ral Vic-Olot, al voltant del qual es troba l’escorxador.

PATEL és un despropòsit a nivell paisatgístic i urbanístic. Per la seva ubicació es troba enmig de camps de conreu, a les portes del Collsacabra, a tocar de la riera de Sant Martí i de les Gorgues, a tocar de Sant Pere de Casserres i del pantà de Sau, indrets d’una bellesa singular estroncada per aquesta construcció industrial aprovada per l’ajuntament de l’Esquirol i altres administracions competents.

A PATEL, així com d’altres escorxadors de la comarca, lluny de ser un exemple de bona praxi laboral, fins fa ben poc gran part de la plantilla estava sota el règim de falsos autònoms, un fet denunciat per diversos sindicats. Tot just recentment ha fet el procés de regulació per un canvi forçat a la llei de cooperatives que aquestes empreses havien retorçat per al seu profit.

PATEL és al terme municipal de L’Esquirol, el nucli urbà del qual es troba més amunt, però per la seva ubicació, suposa un col·lapse de camions amunt i avall de porcs i canals de porc que es transporten a destins finals a milers de quilòmetres. Municipis veïns com Roda de Ter i Masies de Roda pateixen un col·lapse circulatori ocasionat en bona part per l’activitat d’aquesta sola empresa.

Veure denúncia a Patel

#PatelQuinPastel

Més informació: Reportatge de la publicació crítica, social i cultural SETEMBRE: Qui és el gegant de l’agroindústria que el Grup de Defensa del Ter ha portat a la Fiscalia?