Patel, quin pastel! denúncia a Patel per la contaminació de la riera de Sant Martí a L’Esquirol

El Grup de Defensa del Ter fem pública una denúncia a la fiscalia per la contaminació de la riera de Sant Martí a L’Esquirol per part de l’escorxador PATEL SA (Grup Vallcompanys). I ens mostrem contraris al model de ramaderia industrial que aquest escorxador representa.

Llicència per contaminar

El volum d’aigua que Patel aboca a la riera és similar al cabal que baixa per la riera. PATEL té un permís autoritzat que li permet abocar aigua amb un volum de 10 mg/l d’amoníac. Una quantitat que, ja de per sí, suposa un fort impacte en la biodiversitat i la qualitat ambiental de la riera.

Després de fer un cert seguiment, des del GDT vàrem comprovar que els valors es mantenien per damunt del límit tot sovint. Però l’alarma es va disparar el 6 de març de 2019 quan aquest valor va arribar a 49,7 mg/L d’amoníac, quintuplicant el suposat topall imposat per l’administració. Davant la inacció dels Mossos d’Esquadra i l’ACA, als quals ja hem denunciat els fets anteriorment, des del GDT decidim denunciar aquests fets públicament i interposem una denúncia a la fiscalia perquè indagui els fets.

Un model agroindustrial que cal revertir

Patel SA, actualment mata més de cinc mil caps de porcí diaris, i està realitzant una ampliació per tal de construir més càmeres frigorífiques i d’envasat, incrementant l’edificabilitat gairebé un 50%, fins als 64.915 m2 de sostre. L’ampliació és palpable a simple vista i està causant un greu impacte en una zona de gran valor natural com és el pantà de Sau. A més, es modificarà el traçat del Camí Ral Vic-Olot, al voltant del qual es troba l’escorxador.

PATEL és un despropòsit a nivell paisatgístic i urbanístic. Per la seva ubicació es troba enmig de camps de conreu, a les portes del Collsacabra, a tocar de la riera de Sant Martí i de les Gorgues, a tocar de Sant Pere de Casserres i del pantà de Sau, indrets d’una bellesa singular estroncada per aquesta construcció industrial aprovada per l’ajuntament de l’Esquirol i altres administracions competents.

A PATEL, així com d’altres escorxadors de la comarca, lluny de ser un exemple de bona praxi laboral, fins fa ben poc gran part de la plantilla estava sota el règim de falsos autònoms, un fet denunciat per diversos sindicats. Tot just recentment ha fet el procés de regulació per un canvi forçat a la llei de cooperatives que aquestes empreses havien retorçat per al seu profit.

PATEL és al terme municipal de L’Esquirol, el nucli urbà del qual es troba més amunt, però per la seva ubicació, suposa un col·lapse de camions amunt i avall de porcs i canals de porc que es transporten a destins finals a milers de quilòmetres. Municipis veïns com Roda de Ter i Masies de Roda pateixen un col·lapse circulatori ocasionat en bona part per l’activitat d’aquesta sola empresa.

PATEL, quin pastel!!
Acte lúdic-reivindicatiu – 22 de juliol de 2020

Programació

19h Punt de trobada – aparcament: zona de l’Sporting
19.20h Visita guiada metafísica i perfumada pels entorns de Patel
20h Presentació de la denúncia a Patel per part del Grup de Defensa del Ter, al costat del salt del Cabrit
20.15h Actuacions musicals, poesia i parlaments, al costat del salt del Cabrit
21.45h Finalització de l’acte

Parlaments

– Presentació de la denúncia (Grup de Defensa del Ter)
– Drets laborals (Càrnies en Lluita)
– Mobilitat i impacte paisatgístic (Amics i amigues de la natura de Roda de Ter i les Masies)
– Moviment veïnal de L’Esquirol

Actuacions musicals

– Miona (Mariona Vilar i Jordi Tolosa)
– Paul Fuster
– Ernest Crusats
– Guillem Ramisa
– Mig Macos (Martafo i Xevi)
– Clara Marsó
– Raquel Santanera, Max Besora i Ferran García (poesia)