Presentació de la plataforma Aigua Pública Manlleu – Objectiu 2024

Manifest “Aigua Pública Manlleu (APM). Objectiu 2024”

“Aigua Pública Manlleu (APM). Objectiu 2024” neix de la motivació del Grup de Defensa del Ter i d’un grup de persones per tots els temes que fan referència a la gestió de l’aigua a Manlleu. Per aprofundir en el debat ciutadà i la informació contrastada en aquesta qüestió. I en particular per la voluntat de retornar la gestió del servei d’aigua a Manlleu a mans públiques el 2024 (actualment a mans privades des del 1984).

L’aigua és un dret humà reconegut per les Nacions Unides en la seva resolució 64/92 aprovada el 28 de juliol de l’any 2010 on diu: “L’accés a l’aigua potable i al sanejament és un dret humà essencial per a gaudir plenament de la vida i de tots els drets humans”.

Des d’aquesta plataforma, entenem l’aigua com un bé comú que cal preservar i mantenir per a totes les persones i per al manteniment dels ecosistemes naturals. La gestió del qual s’ha de preservar de l’afany de lucre i l’interès privat de grans companyies i multinacionals de l’aigua; amb l’aigua no s’hi ha de fer negoci.

Davant la vulnerabilitat que la crisi del COVID19 ha posat en evidència en la nostra societat cal garantir l’accés a l’aigua potable com un dret bàsic i de titularitat pública, a l’altura de la salut pública o l’ensenyament públic.

La gestió pública del servei d’aigua ja és tendència. I una realitat a molts municipis com Ripoll, Mataró, Manresa, Girona, Olost, Sant Pere de Torelló, etc. Les grans remunicipalitzacions de París, Berlín, Budapest, Grenoble, Nàpols, Valladolid… o d’altres de municipis més propers com Terrassa, Montornès del Vallès, Arenys de Munt, Santa Maria de Palautordera o el Figaró ens marquen el camí i demostren que és possible.

CONTEXT DE L’AIGUA A MANLLEU

Els pous i aqüífers de Manlleu estan contaminats per nitrats de la ramaderia industrial. Per això des de fa dècades que la captació d’aigua potable es produeix directament del riu Ter, aigua amb d’altres característiques però lliure de nitrats.

La gestió del servei d’aigua potable als domicilis i les empreses de Manlleu es va privatitzar el 1984. En un acord del Ple municipal en què es va cedir la gestió del servei a SAUR. Des de llavors l’empresa s’emporta un benefici industrial del 16% per la gestió del servei.

En pròrrogues successives que l’ajuntament ha anat aprovant al llarg del temps hem arribat fins als nostres dies. Al llarg d’aquests anys SAUR ha passat a ser de SOREA (del grup empresarial francès AGBAR SUEZ, participat també per La Caixa). Multinacionals que saben molt bé el què significa convertir el servei d’aigua en negoci: Un mercat monopolístic i captiu en què les persones usuàries, consumidores d’aquest bé essencial, no poden canviar de companyia individualment encara que vulguin. I un pastís encara més suculent gràcies a les obres i serveis secundaris que les mateixes empreses poden prestar.

Val a dir que per llei, a Catalunya, la titularitat i el control de la gestió continuen recaient en els ajuntaments, però poden privatitzar la gestió del servei. A efectes pràctics qui ostenta el servei té la informació, determina en gran part la política de l’aigua del municipi: priorització d’inversions i el manteniment de la xarxa, tarifes del servei, talls de subministrament, voluntat o no de la recuperació d’aqüífers i punts de captació…

Així ha estat a Manlleu, on la darrera pròrroga amb SOREA va del 2014 fins al 2034. Seguint les recomanacions de la companyia, es va sentenciar la potabilitzadora municipal que tenia Manlleu (al costat del Museu del Ter) per connectar-nos a la planta potabilitzadora comarcal d’Osona Sud (situada a la zona del Gelabert). Les obres de connexió van suposar una despesa de pràcticament 2 milions d’euros, que SOREA es va oferir a finançar a canvi de signar la darrera pròrroga. Inversió que li estem retornant entre usuàries i ajuntament, a un tipus d’interès molt superior al que l’ajuntament té amb l’endeutament financer per altres temes.

A partir de llavors Manlleu compra l’aigua a l’empresa mixta Aigües d’Osona (participada pel Consell Comarcal 51%, Sorea 24,5% i Aigües Vic 24,5%), de la qual també SOREA en forma part. Una compra d’aigua que té un recàrrec del 6% de benefici industrial que ens cobra SOREA per aquesta gestió. Un benefici industrial d’una compra a nosaltres mateixos (el Consell Comarcal representa els ajuntaments) i que beneficia doblement a Sorea.

Recuperar la gestió pública del servei d’aigua d’entrada suposarà suprimir el 16% de benefici industrial que SOREA té assignat en el contracte de gestió i el 6% de benefici en la compra de l’aigua. Podrem reprendre una política activa pel què fa a l’aigua. Com per exemple, la millora de l’eficiència de la xarxa de distribució (actualment amb unes pèrdues del 20% d’aigua), garantir el dret d’accés a l’aigua, repensar el preu i els trams de consum, prioritzar la recuperació d’aqüífers…

La remunicipalització del servei no posarà en perill els llocs de treball de l’empresa; ja que els treballadors del servei de Manlleu se’ls ofereix la subrogació dins del nou servei públic.

OBJECTIU 2024

En aquest context, existeix una finestra d’oportunitat per tal de remunicipalitzar el servei de l’aigua a Manlleu el 2024, sempre i quan el deute amb l’empresa quedi eixugat en aquesta data. Per això cal la voluntat manifesta per part de les diferents forces municipals i una previsió de vora 3 anys i mig abans per preveure la intervenció del servei.

L’Ajuntament de Manlleu actualment té la capacitat econòmica per eixugar aquest deute el 2024.

Pel què fa a l’aigua volem una gestió pública, democràtica i de qualitat. I treballarem perquè aquest objectiu sigui possible.

Per això no hi ha temps per perdre, cal un debat profund sobre aquesta qüestió i la nostra voluntat és garantir que aquest debat estarà a sobre la taula tant en l’espai ciutadà com en l’institucional.

A curt termini volem ser actius promovent una moció en favor de la gestió pública de l’aigua. Demanem una auditoria tècnica i econòmica del servei d’aigua actual, i un estudi de la viabilitat del servei públic.

Volem contemplar totes les modalitats de la gestió 100% pública del servei d’aigua. Considerem també la bona oportunitat que representa la constitució de la nova empresa pública (EPEL) del Consell Comarcal d’Osona per prestar aquest servei d’aigua en baixa.

ADHESIONS

Som un moviment transversal. Així que totes les persones, entitats, sindicats i partits polítics que us vulgueu adherir i participar a la plataforma, podeu posar-vos en contacte amb la plataforma Aigua Pública Manlleu a aiguapublicamanlleu@gmail.com i a través del twitter @aiguamanlleu

Manlleu, 29 de setembre 2020

Adhereix-te al manifest per donar-hi suport:
Adhesions a títol individual
– Adhesions col·lectives (entitats, associacions, sindicats, partits…)

Descarrega el manifest

Aquest manifest compta amb el suport de:

ADHESIONS COL·LECTIVES:
AEiG Arrels
Arran Manlleu
Associació de veïnes i veïns del barri de la Coromina
Associació de veïnes i veïns del barri de l’Erm
Casal Popular Boira Baixa
Comissions Obreres (CCOO)
Comuns Manlleu
CUP Manlleu
Grup de Defensa del Ter
SEPC Manlleu
Sindicat COS Osona i Ripollès

ADHESIONS INDIVIDUALS
Ivet Aligué Coma
Mar Carrera Vendrell
Miquel Casanovas
Ricard Comajoan Pujol
Maira Costa Casas
Josep Cirera
Xevi Crosas Castanyer
Jordi de Dios Torrents
Ferran Domènech
Marta Fonolleda Riberaygua
Carme Garolera
Albert Generó Prat
Laura Generó Prat
Gerard Gomez Solans
Laura Llobet Pollina
Flory Martínez Ruíz
Clara Masramon Roma
Estefania Plans Salas
Eudald Rifà Castro
Lleonard Sánchez Leiva
Quim Sala Blanco
Mireia Sala Martinez
Miguel Sánchez Gueldos
Sergi Solà Clapera
Mar Soler Barniol
Jesús Soler Vilaró
Immaculada Tubau Prat
Helena Verdaguer
Xevi Vilar Rodríguez