Aigua Pública Manlleu comença la negociació amb els grups municipals per aprovar una moció al juliol que insti a començar el procés de remunicipalització

La plataforma ciutadana Aigua Pública Manlleu ha iniciat una ronda de negociació amb els grups municipals del consistori de Manlleu per aprovar la moció “Compromís per l’aigua pública Manlleu”. L’objectiu del procés és portar a aprovació el text al ple d’aquest juliol i impulsar el debat públic perquè es comencin a fer passos aquest 2021 cap a la remunicipalització del servei de l’aigua potable al municipi. Segons el contracte signat amb Sorea-Agbar, hi ha una finestra d’oportunitat per tal de remunicipalitzar el servei de l’aigua a Manlleu el 2024 i per això la plataforma treballa en aquesta direcció.

El text de la moció insta a tots els grups del consistori a prendre una sèrie de compromisos que condueixin a la remunicipalització, accions prèvies com ara l’estudi tècnic i econòmic del servei actual per a poder efectuar la liquidació, la cancel·lació del deute amb l’empresa que ho gestiona actualment, i l’estudi de les modalitats de gestió 100% pública (municipal o comarcal, per exemple) amb el suport d’entitats com ara l’Associació de Municipis i Entitats per a l’Aigua Pública (AMAP); el text actual –que està en negociació– també recorda els principis que s’haurien de garantir en la nova etapa del servei (gestió democràtica i transparent, qualitat del servei, compromís de subrogació dels treballadors).

La ronda de negociació que s’ha iniciat aquest juny pretén acabar d’afinar la moció perquè es pugui aprovar al ple de juliol i així Manlleu comenci el procés institucional per sumar-se als ja 28 de municipis que han remunicipalitzat el servei d’aigua potable, com ara Terrassa, Montornès del Vallès, Arenys de Munt, Caldes de Montbui o el Figaró.

Accions cap a la ciutadania

En paral·lel, la plataforma continuarà fent accions per acostar a la ciutadania els motius per a la gestió pública de l’aigua: per ara, s’estan organitzant xerrades de petit format als barris del municipi. Després de l’èxit de la xerrada al Museu del Ter del passat maig, s’estudiaran altres formes de fer arribar les qüestions que més preocupen a la ciutadania (qualitat democràtica del servei, tarifes, subrogació de treballadors, etc.). Per ara, ja hi ha 12 adhesions d’entitats al manifest de l’APM i prop de 70 persones adherides.

Aigua Pública Manlleu, a 16 de juny de 2021
aiguapublicamanlleu@gmail.com
https://aiguapublicamanlleu.wordpress.com