Camins vora riu

Camí Vora Ter – GR210

El Camí Vora Ter – GR 210, va néixer l’any 2002 impulsat pel Grup de Defensa del Ter amb l’objectiu d’apropar la gent al riu, als seus paisatges, a les seves problemàtiques i a les oportunitats que ens ofereix de gaudir d’un gran tresor que volem i necessitem cuidar.

La finalitat del Camí Vora Ter – GR 210 és resseguir el curs del riu Ter des del seu naixement als Pirineus orientals fins a la desembocadura a la Mediterrània. Quan el sender estigui completat, enllaçarà la zona d’alta muntanya d’Ulldeter amb la Costa Brava a Torroella de Montgrí, travessant paratges naturals de la mar, plana i la muntanya.

Els paisatges i indrets pels quals passa són de gran interès, com el parc del Castell de Montesquiu, la serra de Bellmunt i el pantà de Sau, amb el Collsacabra i les Guilleries a banda i banda. Densos boscos, cingleres i la plana de Vic serveixen de teló de fons d’aquest tram del riu Ter i del GR 210.

Etapa 4 – SANT JOAN DE LES ABADESSES – RIPOLL (10,4km)

Ruta a wikiloc: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/gr210-cami-vora-ter-sant-joan-de-les-abadesses-ripoll-etapa-4-62612371

Sortim de Sant Joan de les Abadesses i per la passera nova arribem a la llera del riu. Fem el camí dels horts fins a la urbanització La Plana. Marxem pel camí de Sant Joan fins a Cal Gat i per la Via Verda arribem fins a Ripoll.

Etapa 5 – RIPOLL – MONTESQUIU (15,6km)

Ruta a wikiloc: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/gr210-cami-vora-ter-ripoll-montesquiu-etapa-5-62612249

En aquesta etapa de Ripoll al Castell de Montesquiu es recupera algun tram de l’antic camí ral de Ripoll a Sant Quirze de Besora. La nova autovia C-17 ha fet desaparèixer gran part d’aquest camí, dificultant molt arribar a traçar un sender similar.

Etapa 6 – MONTESQUIU – TORELLÓ (15,3km)

Ruta a wikiloc: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/gr210-cami-vora-ter-montesquiu-torello-etapa-6-62611844

El camí passa per l’aparcament del castell de Montesquiu i continua riu avall fins a l’estació de tren de Sant Quirze de Besora. Sortint del poble passa per una zona de fàbriques creuant el pont sobre la riera de la Foradada.

En aquesta etapa resseguim els primers grans meandres del Ter i coneixem els passatges de la Vall del Bisaura i la Vall del Ges.

S’arriba a la vila de Torelló, on cal creuar el Ter i seguir camí cap al sud amb el riu a l’esquerra a través de les hortes de Conanglell.

Etapa 7 – TORELLÓ – MANLLEU (16,7km)

Ruta a wikiloc: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/gr210-cami-vora-ter-torello-manlleu-etapa-7-62611771

En l’etapa de Torelló a Manlleu ens endinsem a la Plana de Vic i acabem el recorregut a Manlleu, la capital del Ter. El final de l’etapa s’hi troba l’Embarcador del Ter, un espai impulsat i gestionat pel Grup de Defensa del Ter durant vint anys, que es va crear per apropar la gent al riu. A davant d’aquest espai hi ha el Museu del Ter, amb una amplia oferta didàctica al voltant del riu.

Etapa 8 – MANLLEU – RODA DE TER (5,8km)

Ruta a wikiloc: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/gr210-cami-vora-ter-manlleu-roda-de-ter-etapa-8-62611620

Sortint de Manlleu, cal superar un desnivell fins a la urbanització del Serrat del Vicenç i girar cap a l’oest per ficar-se a la part interior del tancat meandre del Gelabert. Entrem en una zona amb alta vegetació de ribera, una pollancreda i camps de conreu.

El Ter (i amb ell, el GR 210) continua cap a l’est i, després de passar pels plans del Coll, arriba a la vila de Roda de Ter. Allà, cal creuar el riu pel pont Vell i seguir-ne el curs per la riba dreta. Diverses rescloses apaivaguen la força del riu en aquest tram. El tram acaba a la fàbrica de la Blava de Roda de Ter, un dels escenaris de vida de Miquel Martí i Pol.

Poc més endavant, un meandre que dibuixa un revolt molt tancat fa que el Ter s’allunyi del sender. El camí posa direcció cap a l’espai natural de les Guilleries, guanya alçada i deixa enrere la plana de Vic.

Etapa 9 – RODA DE TER – SAU (18,1km)

Ruta a wikiloc: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/gr210-cami-vora-ter-roda-de-ter-panta-de-sau-etapa-9-62609794

La vegetació de ribera i els camps de conreu comencen a alternar-se en aquest punt amb els primers boscos, que, més endavant, acaben convertint-se en els protagonistes. Una intensa ascensió condueix fins al coll de Passarella i després torna a davallar per acostar-se novament al curs del riu i seguir-lo fins a Fussimanya. Més endavant trobem l’entrada a l’espai natural de les Guilleries i l’arribada al parador de Sau.

A partir del parador, el riu Ter s’eixampla al pantà de Sau i cal seguir una pista que en ressegueix la riba meridional. Uns quilòmetres més endavant, a la zona de les Tallades, el GR 210 conflueix amb el GR 2 i conjuntament es dirigeixen fins a la presa del pantà, passant pel poble de Sant Romà de Sau.

Amb les vistes dels cingles de Tavertet, el pantà de Sau és el límit natural de la regió de l’Alt Ter.

Etapa 10 – SAU – EL PASTERAL (28,6km)

Ruta a Wikiloc: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/gr210-cami-vora-ter-panta-de-sau-susqueda-el-pasteral-etapa-10-89126547

Aquesta etapa ressegueix els pantans del Ter que hi ha en aquesta zona, començant a la presa de Sau i resseguint el curs del Ter aigües avall cap a la vall de Querós fins arribar al pantà de Susqueda. Ens trobem al cor de les Guilleries, una zona de relleus feréstecs i paisatge dominat pels alzinars i les castanyedes, que segles enrere van servir d’amagatall a personatges com el bandoler Serrallonga.

Un cop arribem a la presa de Susqueda, el camí segueix per la riba dreta del riu fins a creuar el pont de davant de Sant Miquel de Maifré, per després anar seguint la pista que ens porta a la presa del Pasteral, enllaçant amb la carretera C-63 ja a la vall del Ter-Brugent, punt fins on arriba el GR-210.

Camí Vora Ges – PR C47

Itinerari de 19,1km que segueix el curs del riu Ges, entre les poblacions de Vidrà, Sant Pere de Torelló, Sant Vicenç de Torelló i Torelló, i passant per llocs tan emblemàtics com la Fontsanta o Forat Micó on hi ha una petita presa que és un dels punts de captació de l’aigua que surt per les aixetes de Vic. També passa per llocs tan evocadors com la Tosca de Degollats, a sota del turó del mateix nom i a prop del coll de Hi Era de Massa, o el Gorg dels Carlins i per llocs amb uns encants sense discussió com el Salt del Molí i el Pont del Molí o els diferents boscos per on passa el recorregut.

Pel que fa al desnivell, el Camí Vora-Ges té dues parts molt diferenciades. La primera part que va de l’inici del recorregut fins a passats uns 4 quilòmetres de Sant Pere de Torelló, és més aviat planer pujant sols un centenar de metres i prou en uns 11 quilòmetres, mentre la segona part puja una 400 metres de desnivell en uns 7 quilòmetres.

Ruta a wikiloc: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/pr-c47-cami-vora-ges-sencer-16821578

Ruta a la web de la FEEC: http://senders.feec.cat/pr-c-47-g216/pr-c-47

Ruta dels Sorreigs – PR C46

Itinerari de 20,2km que segueix tot el curs de la riera del Sorreigs, des del santuari dels Munts, tot passant per els Angelats, el gorg Negre, l’Aumatell, les Fosses, Sant Boi de Lluçanès, la Corona, finalitzant a Santa Cecília de Voltregà, zona declarada d’Espais d’Interès Natural.

Arran del cas Puigneró la riera estava molt malmesa. Un grup de gent del GDT la van voler posar en valor i van decidir fer una ruta que resseguís aquesta riera.

Ruta a wikiloc: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/pr-c-46-ruta-dels-sorreigs-els-munts-santa-cecilia-de-voltrega-6120750

Ruta a la web de la FEEC: http://senders.feec.cat/pr-c-46-g326/pr-c-46