El GDT celebra una fontada a la font de la Figuera

El passat dissabte 23 al matí es va celebrar una fontada a la Font de la Figuera de Sant Pere de Torelló per tal de descobrir-la i reviure-la des d’una mirada ecofeminista. Hi van participar una vintena de persones que, entre raigs de sol que s’esmunyien enmig d’un paisatge de tardor vora el riu Ges, van començar la jornada amb una presentació a càrrec de Marc Carrera i Marta Fonolleda sobre el Grup de Defensa del Ter (GDT) i l’ecofeminisme per després donar pas a Ginesta Mary, presidenta del GDT. Era el moment d’explicar la problemàtica de les fonts a Osona i anar a fer l’anàlisi de l’aigua de la font. Els resultats van demostrar que està afectada per alts nivells de nitrats (aproximadament de 100mg/L a 160mg/L) probablement degut a l’abocament intens de purins que es du a terme als camps que es troben just més amunt i que contaminen greument l’aqüífer de la qual raja la Font de la Figuera. Davant la mirada curiosa dels infants que ajudaven a fer el test i després de posar-hi les gotes corresponents; l‘aigua de la mostra va tornar vermella ràpidament indicant el seu mal estat.

Després d’aquesta mala notícia que molts ja es temien, van donar veu a Margarita Surinyach, santperenca de tota la vida, per conèixer la seva experiència vinculada a la font. Explicava que les famílies del poble hi passaven molts diumenges, en bevien l’aigua i que gairebé cada dia de l’any ella hi segueix passant pel costat perquè encara es banya al riu a diari (sigui hivern o estiu). Un indret on recorda que de ben petita va aprendre a nedar com tants altres infants del poble. L’alcalde, Jordi Fàbregas, i el regidor de Medi Ambient, Genís Garcia, també van voler participar de l’acte explicant la història de la font i remarcant que fa 50 anys era un dels llocs més emblemàtics de trobada i oci per la gent del poble.

Passada aquesta part del programa els infants demanaven jugar. Era el moment de fer equips i que cada un crees obres d’art amb el que oferia la natura a través del joc LandArt dinamitzat per les noies de l’escola d’Art de Torelló que van voler aportar el seu granet de sorra a la fontada. Així doncs l’indret es va convertir en un expositor d’escultures i dibuixos sorgits de la imaginació, la creativitat i la diversió col·lectiva. Tot construït només amb pals, bolets, pedres, plantes, aglans i escorça i amb més o menys gràcia…en tot cas donant un toc artístic al dia.

Finalment va començar el torn d’obrir micro a tothom qui volgués recitar o cantar. Paraules pròpies i de poemes de l’estimada Maria Mercè Marçal van començar a volar entre les fulles que queien dels arbres. Paraules recitades, entre d’altres, per Jesús Soler, membre veterà del GDT, Roser Iborra i Susanna Mary, dones referents de l’activisme a Osona. El Sobrino del Diablo també va voler col.laborar posant un toc musical a l’event cantant la cançó de «República animal».

Així el matí finalitzava amb un vermut farcit de veus, melodies i paraules d’homes i dones sobre el seu amor a una mirada justa i no-masclista cap a la DONA i a la seva lluita que segueix viva i valenta dia a dia; agafades de les mans per la defensa de la NATURA i, en definitiva, per la lluita i l’amor a la vida.