Taula rodona: Osona comarca agroramadera. Què en queda de la pagesia?

Nova proposta de les jornades de reflexió i debat per conèixer i entendre més la realitat de la Plana de Vic i Osona, amb la taula rodona “Osona comarca agroramadera. Què en queda de la pagesia?” organitzada Per una plana viva, el proper dimarts 1 de juny a 2/4 de 8 del vespre al Mas Pratdesaba de Malla.

Aquesta és una comarca eminentment rural, amb una històrica i forta presència del sector agropecuari, que ha marcat el seu caràcter i idiosincràsia. Si bé, les darreres dècades, noves activitats i usos del territori van agafant forma i posen en qüestió la preponderància d’aquest sector. Alhora es donen canvis molt importants dins el sector, altament tecnificat, intensament relacionat amb els mercats globals i que veu com la petita pagesia tradicional vinculada al territori està essent desplaçada per grans grups empresarials foranis.
Què en queda de la pagesia? Quins són els reptes de futur? Com s’alimenta la població local? Quin paper juga en la transició energètica i l’emergència climàtica el sistema agroalimentari?

Aquests són dies de feina intensa al camp, com podeu veure amb el tragí de tractors i remolcs pels camins i conreus. Malgrat això, volem dedicar aquesta estona del dimarts a la tarda per parlar de i amb la pagesia, de com està el sector i com aquest és relaciona amb la ciutadania que ha d’alimentar. Ens hi vols acompanyar?

Amb aquestes ja són quatres les jornades que hem realitzat durant aquesta primavera, un cop rellançada la plataforma, per aprofundir en el coneixement del nostre territori. Hem tractat els temes que ens han semblat inicialment més rellevants: urbanisme, transició energètica, socioeconomia i pagesia.

Amb tot aquest pòsit i informació, entrarem en una fase de treball intern amb totes les entitats que formem part de la plataforma Per una Plana Viva per decidir els pròxims punts a treballar i accions a emprendre. Esperem ser assertius i continuar amb el vostre suport, seguiment i col·laboració. Seguiu atents a les xarxes socials i no dubteu en contactar-nos si ho considereu oportú.