Jornades de formació del GDT
COM CONSTRUÏM ALTERNATIVES PER FER FRONT A L’EMERGÈNCIA AMBIENTAL i SOCIAL?
– De que pot servir un grup ecologista com el GDT al s.XXI? –
Enguany fa ja 25 anys de la important sentència del que es va conèixer com a “cas Puigneró”; que, per primera vegada a l’estat Espanyol, enviava a presó a un empresari per delicte ambiental. Un esdeveniment transcendent que va marcar un abans i un després pel què fa a les polítiques ambientals al nostre país; i que va ajudar a crear consciència sobre la importància de cuidar el medi que fa possible la nostra vida. Evidentment, pel Grup de Defensa del Ter, l’entitat ecologista que havíem denunciat el cas, també va ser una fita històrica, certament complicada en alguns moments. Sens dubte, l’èxit final de la denúncia, i sobretot la victòria final en el relat social que es va acabar imposant, va propulsar fortament l’entitat, en un context creixent de consciència ambiental.
L’Ecologisme estava de moda i el GDT va aconseguir amb rigor, arguments, ironia i bon humor, posar en el debat públic gran quantitat de temàtiques ambientals; connectant les problemàtiques més globals amb la seva concreció a escala local arreu de la conca del Ter. Problemàtiques diverses, sobretot vinculades a la contaminació del riu Ter i els seus afluents; com també de les aigües subterrànies. Tot plegat, construint un relat positiu d’amor a la natura; de viure els rius; refer camins; recuperar les fonts… Estimar i cuidar les coses importants!
I ja en fa més de 30 anys del naixement del Grup de Defensa del Ter, i com hem anat fent durant tots aquests anys, de tant en tant, ens agrada fer un petit parèntesi en l’activitat del dia a dia, per poder parar, trobar-nos i debatre. L’excusa perfecte, són aquestes jornades de formació que us presentem, i que hem preparat per a socis/es i simpatitzants del grup. Per què?
● Per la necessitat de formar-nos, d’entendre el món en què vivim, comprendre els canvis socials i la incertesa creixent. Cal fer-nos les preguntes adequades i saber-nos adaptar als nous reptes del moviment ecologista.
● Les jornades ens han d’ajudar a visualitzar horitzons millors i reptes estimulants que valguin la pena. No té cap sentit que ens encomanem del catastrofisme en què s’està instal·lant gran part de la societat.
● Per les ganes de trobar-nos! És una magnífica excusa per fer pinya entre els socis/es, generar debats i crear sinèrgies. També pot ser una bona oportunitat per conèixer gent nova amb sensibilitat ecologista.
Ens hi acompanyes?
ESTRUCTURA DE LES JORNADES
Organitzant aquestes jornades, ens ha semblat interessant posar en valor el llarg camí recorregut per l’entitat i agafar com a punt de partida allò essencial. De fet, el mateix nom ens inspira i ens dóna moltes pistes: Grup de Defensa del Ter. Per això tres jornades: una al voltant del Ter (aigua); una segona sobre la Defensa (de la vida); i una última sobre la importància de fer Grup (comunitat).
1. EL TER. La importància de l’aigua en el context de crisi climàtica.
Gabriel Borràs (Responsable de l’àrea d’adaptació de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic. Biòleg).
Divendres, 13 de gener de 2023 (2/4 de 8 del vespre)al Museu del Ter de Manlleu (Plaça de les Dones del Ter, 1)
2. DEFENSA. Cuidar la vida com a alternativa al model depredador actual.
Josep M. Mallarach (Consultor ambiental independent, Doctor en biologia i medi ambient)
Divendres, 27 de gener de 2023 (2/4 de 8 del vespre) al Museu del Ter de Manlleu (Plaça de les Dones del Ter, 1)
3. GRUP. La importància de fer comunitat per construir alternatives.
Ester Busquets (Doctora en filosofia, compagina la docència universitària a la UVIC amb la coordinació de la Càtedra de Bioètica).
Divendres, 10 de febrer de 2023 (2/4 de 8 del vespre) al Museu del Ter de Manlleu (Plaça de les Dones del Ter, 1)