El GDT denuncia que hi ha llicència per contaminar

El Grup de Defensa del Ter ha sigut i és un referent a l’hora de visibilitzar les problemàtiques ambientals a la conca del Ter, especialment a Osona i el Lluçanès. Per fer pública i palesa aquesta situació, a l’assemblea de sòcies i socis del GDT es va aprovar la idea de fer un recull de les denúncies que la gent havia fet arribar a l’entitat.

Fa més de 30 anys que el GDT denúncia i rep denúncies. Que en tinguem constància, hem pogut recopilar més de 220 denúncies en aquest període i, malauradament, no sembla que això s’hagi d’aturar aquí.

Per tal de plasmar totes aquestes denúncies en una sola imatge, hem creat un mapa, que es pot consultar fàcilment a l’enllaç ja.cat/jmsrt, amb les diferents agressions al medi classificades en set tipologies:

  • Rius i rieres – 80 denúncies
  • Purins – 18 denúncies
  • Granges – 20 denúncies
  • Indústria – 36 denúncies
  • Mort d’animals – 9 denúncies
  • Tala d’arbres – 14 denúncies
  • Vàries – 46 denúncies

Aquestes són les denúncies que hi ha hagut fins al moment, però us assegurem, i això, tristament no sorprendrà a ningú, que n’hi haurà més. En una comarca amb més d’un milió de porcs, amb la gran quantitat de purí que es genera, la situació fa anys que és insostenible, però empitjorarà i ràpid, si no hi fem res. Alhora l’estrès hídric que s’està començant a patir al territori fa i farà aflorar més i més conflictes. L’aigua és, com bé sabem, però sembla que no acabem d’entendre, un bé escàs i preuat.

CAL SEGUIR DENUNCIANT LES AGRESSIONS AL MEDI

La tasca de vigilància del medi ens correspon a totes i tots. El Grup de Defensa del Ter en aquest sentit volem ser una eina, un mitjà per a la denúncia. No dubteu en seguir-nos avisant de totes aquelles agressions que veieu. Cal que seguim denunciant tots aquells abocaments i agressions a la natura que poden suposar un acte de contaminació al territori i un perjudici a la salut de les persones.

Un avís a temps pot derivar en una denúncia i pot suposar la rectificació de l’agressió que sinó, difícilment tindria lloc. És molt important trucar al mateix moment en el qual es veu l’abocament, sinó l’aigua s’emporta la brutícia i quan arriba qui ha d’investigar, aparentment no hi veu res, tot i que el mal a la biodiversitat ja està fet. En alguns casos una infracció suposarà una multa i en d’altres més greus pot suposar sentències de presó. Cal assentar les bases per la defensa i la protecció de la natura i cadascú hi pot aportar el seu granet de sorra.

En cas de voler denunciar una agressió al territori, es pot contactar amb el Grup de Defensa del Ter a través del telèfon o whatsapp (663112147) o per situacions no tan urgents es pot enviar a través de correu electrònic (gdter@gdter.org) o al formulari de denúncia de la pàgina web (www.gdter.org). Alhora, sempre és convenient trucar al 112, en cas d’una emergència imminent.

Al mateix temps reivindiquem la necessitat de millorar els protocols de les administracions competents com els Agents Rurals i l’Agència Catalana de l’Aigua o en cossos policials com els Mossos d’Esquadra i la pròpia Fiscalia. Massa vegades les denúncies es perden de vista per manca de rigor i d’interès en la investigació de l’origen dels fets. Sovint es diu que s’ha tractat d’un error, un accident, una fuita fortuïta i altres paraules que transformen el delicte que seria penalitzable en un simple advertiment. Potser és per manca de recursos o capacitats, però sobretot creiem que és una qüestió de direcció política de les administracions.

No podem permetre’ns un país on hi hagi llicència per contaminar.