El Grup de Defensa del Ter deixem la “Taula de Purins”

Prou maquillatge verd al sector porcí. 
Aquí no hi pintem res.

Des de fa alguns anys, el Grup de Defensa del Ter (GDT) hem participat a la “Taula per la gestió sostenible de la ramaderia a Osona”, a la que nosaltres anomenem: la Taula de Purins. Una taula formada pels principals representants de la ramaderia industrial a la comarca; sindicats agraris, les diferents administracions públiques implicades; un centre de recerca i investigació vinculat a la UVic i nosaltres. Dels 22 membres del plenari de la Taula de Purins el GDT érem l’única representant com a entitat ecologista i de la ciutadania en general, i per tant, també l’únic membre que no hi tenia cap interès econòmic.

Durant tot aquest temps hi hem assistit per defensar el nostre discurs. La nostra veu planteja, com a única solució viable a la contaminació dels aqüífers, reduir dràsticament la cabana porcina i un canvi de model productiu. La qual cosa atempta contra els interessos econòmics de la majoria d’integrants de la taula, i ha generat tensions i no pas poques faltes de respecte i menyspreu per part d’alguns.

Val a dir que al principi, quan ens van proposar formar part de la taula al 2016, ens va semblar interessant poder establir un diàleg amb el sector i les parts implicades per tal de caminar cap a un model menys nociu amb el medi natural. Tanmateix, ha quedat palès que l’objectiu principal de la Taula és intentar esquivar les multes d’Europa que pengen com una espasa de Damocles sobre el sector i l’administració, veritables responsables de l’elevada contaminació de nitrats a les aigües subterrànies de la comarca d’Osona. Mentrestant, s’aconsegueixen diners públics per subvencionar ampliacions del nombre de caps de bestiar, fent sumes i restes de generació de nitrats que no solucionen el problema. 

En aquest sentit, hem pogut comprovar que la Taula de Purins és un espai on només s’hi plantegen solucions tecnològiques que serveixen a l’interès del benefici econòmic i en cap cas busquen solucionar el problema. Per posar un exemple, ara fa uns anys es va desenvolupar una solució màgico-tecnològica amb la qual es redueix un 25 % el nitrogen excretat pels porcs, si tenim en compte que a la comarca hi sobren un 50 % dels animals, podria haver estat una solució parcial… Ara bé, un cop les granges van començar a usar aquest pinso, sorpresa! Van ampliar les granges un 25 % al·legant la ja comentada reducció. 

D’altra banda, a la taula es parla, a cada reunió, sobre el tancament de les plantes de tractament de purins com si fos un drama i no un fet totalment natural i de justícia. En aquestes instal·lacions s’asseca el purí amb gas natural i s’aprofiten de les primes a les renovables ja que també generen electricitat, un sense sentit que ja fa massa anys que dura. Des de la Taula es busquen contínuament fons de finançament per seguir amb un model productiu que ens empobreix com a comarca i només enriqueix uns pocs. Ara bé, la realitat de la comarca no enganya, aquest any hem superat un nou rècord en la contaminació per nitrats, 557,6 mg/l de nitrats a la font de Gallisans, de Santa Cecília de Voltregà. 

Des del GDT denunciem el rentat de cara verd (“greenwashing”) que s’està duent a terme amb la Taula de Purins, i per tot el que acabem d’exposar hem decidit sortir-ne. Perquè la sostenibilitat és incompatible amb els beneficis de l’agroindústria, i perquè cal un canvi de model productiu que posi la natura, la vida i el bé comú de la majoria al centre. Cosa impossible d’assolir en aquest espai. 

Per escenificar el que aquí estem denunciant, tot seguit despintarem el color verd de l’estàtua del Porcater industrial. 

Alhora aquest monument fa ostentació de l’acumulació de riquesa i poder per part del sector industrial del porc i representa una mostra de pensament patriarcal. És un símbol caduc i caspós, irònicament situat just al davant de la seu de l’administració pública comarcal. Motius que malauradament també han ressonat dins la mateixa Taula de purins que avui deixem. Per això també aprofitem per demanar la retirada del monument al porcater industrial.

A Vic, 12 de desembre de 2022
Grup de Defensa del Ter