Fontada ecofeminista a la font de la Vila de Gurb

Nova fontada ecofeminista: les fonts que no ragen

Aquest diumenge 6 de novembre hem fet una nova fontada del Grup de Defensa del Ter, a la font de la Vila de Gurb. Amb una mirada ecofeminista s’ha encarat aquesta trobada al voltant d’una font, per posar en valor la natura i els éssers que hi habiten, i les cures, imprescindibles per la vida, una vida que el sistema depredador capitalista s’està enduent, transformant les fonts que havien rajat tota la vida en fonts que no ragen.

El GDT radiografiem cada any les fonts d’Osona i el Lluçanès per veure’n la contaminació de nitrats arran de la indústria càrnia. Enguany, més de 60 persones voluntàries van mostrejar 166 fonts, de les quals 51 no rajaven, cosa que representa gairebé una de cada tres fonts mostrejades. Si les fonts no ragen no només és per la sequera o la metereologia, sinó per l’assecament i la sobreexplotació dels aqüífers i per l’enorme demanda d’aigua de la ramaderia intensiva. La indústria càrnia i l’impacte de l’emergència climàtica estan afectant aquestes fonts, aqüífers i rieres, està afectant l’aigua com a bé comú.

La fontada d’aquesta edició, impulsada per la comissió ecofeminista del GDT, ha volgut posar el focus en la manca d’aigua de les fonts, i fer-ho amb una mirada artística i filosòfica: la idea de manca d’aigua ens connecta amb el buit, amb l’absència amb la mort, el contrari de la vida.

Durant el matí s’han fet diverses activitats en una font d’Osona que no raja, situada a Gurb: un debat sobre l’ús interespècie de les fonts (i dels pous) a càrrec de l’artista Paula Bruna. També, l’Escola d’Arts Plàstiques de Torelló ha col·laborat amb la jornada amb una activitat familiar. Hem fet cantades, llegides de poemes i hem compartit esmorzar. Ens hem trobat trobat a l’església de Sant Cristòfol de Vespella (Gurb) on hem deixat els vehicles, i hem anat a peu fins a la font de la Vila en 5 minuts.

Fa poc més de quaranta anys, les fonts eren lloc d’anades i vingudes, de passeigs, fontades i excursions. Però amb el temps, l’oblit, la deixadesa i la contaminació han fet que s’anés perdent tan sana costum d’anar a buscar l’aigua que ens dóna la terra. Les fonts i la seva aigua són un patrimoni natural a protegir, un llegat de la nostra cultura mediterrània. Per això, us esperem a venir a aquesta matinal per gaudir i conèixer racons al voltant de les fonts.