Bones notícies en la sessió de control de l’Acord del Ter

Anys i anys de feina infatigable del GDT, una entitat excepcional, nascuda amb un propòsit ben clar, ben necessari, i dificilíssim: Retornar la vida, la salut i l’esplendor a un Ter devastat.

Una feinada espectacular, potent, imaginativa i original, ha estat i és el camí per trobar el suport i la complicitat de moltíssima gent, i amb ells, poc a poc, aconseguir que l’administració del país vagi canviant antigues prioritats i vagi posant la salut ambiental i de les persones al davant dels interessos privats. I una fita cabdal en el nostre camí, va ser la signatura de l’Acord del Ter, cinc anys ha, on es signava el compromís de la Generalitat de retornar bona part del seu cabal al Ter, i les accions, el calendari i les sessions de control necessaris per assolir-ho.

Aquest mes de març hem participat a la tercera sessió de la taula del Ter a Girona, on s’han abordat els acords subscrits a la primera fase d’implantació per al període 2018-2022. La segona fase serà per al període 2023-2027 i la darrera fase a partir de 2028.

En aquesta sessió hem pogut constatar que s’estan fent passos en l’acompliment de l’Acord del Ter de 2017. Es va reduint l’aigua transvasada a Barcelona i el riu Ter va recobrant la salut. Alhora lamentem els incompliments i la bel·ligerància d’algunes hidroelèctriques.

Durant els dos darrers anys s’ha assolit l’acord de no superar la xifra de 140 hm³/any d’aigua derivada cap a l’àrea de Barcelona, reduint en un 8% més del que estava previst, acomplint els cabals ambientals del riu al baix Ter «en la pràctica totalitat».

Pel que fa a la producció d’aigua dessalinitzada, entre 2018 i 2021 el volum total ha estat de més de 93 hm³. Ara, al pla de gestió del riu per als pròxims sis anys, el Govern es fixa com a objectiu duplicar la dessalinització i el volum d’aigua regenerada.

Els cabals ambientals són d’obligat compliment des del mes de juny de 2020. Segons el Departament «s’han complert en la pràctica totalitat del temps» pel que fa referència al baix Ter.
A l’alt Ter, amunt dels embassaments, les diferents inspeccions realitzades han detectat incompliments que han determinat la tramitació de 141 expedients sancionadors contra centrals hidroelèctriques.

Aquest és el preuat fruit de la nostra tan diversa feinada. No serà fàcil, però no defallirem. Som en el camí bo.

Notícia El Diari de Girona: La Generalitat redueix el transvasament del Ter